RECEPT

Hruskavi prutići

28.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Sočno pecivo od cjelovita zrna, slasni hruskavi slanci, ukusni pereci ili pletenice – izbor peciva tako je bogat da stol nikad nije jednoličan

1.Pomiješamo obje vrste brašna, sol, kvas u prahu i šećer. Dodamo hladan maslac u pahuljicama i mijesimo s miješanim brašnom. Polako dolijevamo ledenu vodu. Pri tome moraju ostati komadići maslaca. Od tijesta oblikujemo kuglu, omotamo folijom i stavimo na hladno 30 minuta.

2.Kako bi se tijesto diglo i bilo lijepo lisnato, moramo ga šest puta obraditi na isti način: tijesto razvučemo u pravokutnik 40 x 20 cm. Ostatak brašna uklonimo kistom. Obje vanjske trećine preklopimo preko središnje trećine. Tijesto u foliji ostavimo na hladnome mjestu 20 minuta. Prije sljedećega razvlačenja okrenemo tijesto za 90º i razvučemo ga u pravokutnik 50 x 30 cm. Brašno odstranimo kistom i obje vanjske trećine tijesta preklopimo preko sredine. Stavimo na hladno mjesto 20 minuta.

3.Opisane postupke ponovimo još dvaput. U međuvremenu svaki put držimo na hladnom 20 minuta. Poslije šestoga preklopa ne ostavimo na hladnome samo 20 minuta, nego 45 minuta.

4.Namastimo lim za pečenje. Tijesto na brašnom posutoj površini razvučemo u pravokutnik 50 x 36 cm. Odrežemo rubove ravno. Tijesto raspolovimo po dužini pa imamo 2 pravokutnika široka otprilike 25 cm. Svaki razrežemo na 12 prutića jednake širine.

5.Pruge tijesta razvučemo po duljini i po 2 pruge spiralno uvijemo u hruskav prutić pa ih stavimo u lim. Pokrijemo i ostavimo da se na sobnoj temperaturi dišu 45 minuta.

6.Prethodno zagrijemo pećnicu. Žumance razmutimo s malo vode i premažemo prutiće. Trećinu svakoga prutića pospemo sezamom i makom, a trećinu ostavimo praznu. Pečemo 20 minuta na 210 ˚C (sredina, na 190 ˚C u ventilacijskoj pećnici).

7.Nepremazanu trećinu prutića premažemo s malo žumanca i pospemo sirom. Pečemo ih još 5 do 10 minuta.

Inačice
Pecivo će biti još nježnije ako uzmemo samo pšenično brašno T-550 ili T-405. Prutiće prema želji i ukusu možemo posuti i suncokretovim sjemenkama, prženim lukom, suhim ili svježim začinskim biljem.

Priprema: 2 sata 30 min.
Mirovanje: 3 sata 40 min.
Pečenje: 30 min.
Po komadu: oko 485 kcal

Za 12 komada:
300 g pšeničnoga brašna T-550
200 g raženoga brašna T-815
1 1/2 žličica soli
10 g kvasa u prahu
1 žličica šećera
500 g hladnoga maslaca
220 ml ledene vode
1 žumance

Za posipanje:

2 žlice oljuštenih sezamovih sjemenki
2 žlice makovih sjemenki
3 žlice ribanoga sira
brašno za rad
masnoća za lim

Uputa
Ledenu vodu dobijemo tako da 200 ml hladne vode 5 minuta hladimo s mnogo ledenih kocki. Ocijedimo kroz sito, odmjerimo i upotrijebimo.

Savjeti

Za lisnato tijesto ne rabimo pjenasto istučen maslac, nego obični maslac iz mljekarstva. Prutići su najslasniji ako ih jedemo svježe iz pećnice. Sutradan uglavnom više nisu hruskavi. Pomaže ako ih prije posluživanja zapečemo u pećnici 10 minuta na 190 ˚C.

Izvor: 'Kruh i peciva' autorice Kristiane Muller-Urban u izdanju Mozaik Knjige