SAVEZNICI VITKE LINIJE

Hrana koja topi kalorije i ubrzava metabolizam

26.03.2010 u 12:20

Bionic
Reading

Ako želite izgubiti koji kilogram i ubrzati rad metabolizma, vrijeme je da u prehranu uvrstite određene namirnice koje dokazano pomažu u bržem sagorijevanju masnoća. Čili, senf estragon, zeleni čaj i kava, samo su neke od namirnica s kojima se svakodnevno susrećemo, a koje su sjajni saveznici u borbi za vitkiju liniju

Morske alge
Nedavno su znanstvenici iz Newcastlea došli do saznanja da kemikalija koja se nalazi u morskim algama može smanjiti apsorpciju masnoća za 75 posto, a već se radi na tome da se prah od algi počne koristiti u hrani da bi se stvorili novi proizvodi za mršavljenje.

Čili

Ljute čili papričice i umaci na njihovoj bazi, pokazala su istraživanja, odlično tope kilograme. A što su ljući, to su učinkovitiji. Možete očekivati povećanje sagorenih kalorija za 15 posto, i to već dva sata nakon što ste pojeli ljuti umak. Ljute papričice dobre su između ostalog i za srce, a istraživanje iz 2006. pokazalo je da antioksidansi koji se nalaze u čiliju pomažu u očuvanju zdravlja srca.


Zeleni čaj ne samo da sagorijeva kalorije, već i pomaže u očuvanju zdravlja
Senf estragon
Istraživanja su pokazala da senf može povećati brzinu kojom naše tijelo sagorijeva kalorije. Nedavna studija sveučilišta Oxford Brookes pokazala je da se metabolizam ubrzava za 15 posto nekoliko sati nakon njegova konzumiranja. Savjetuje se i uzimati ga u vrijeme prehlada, jer pročišćava sinuse.

Kofein
Postoji razlog zašto vitki Francuzi uživaju u kavici nakon jela. Istraživanja su pokazala da kofein povećava rad metabolizma i nagoni ga da bržim tempom sagorijeva kalorije.

Zeleni čaj
Neka su istraživanja pokazala da pet do šest šalica zelenog čaja dnevno može malo ubrzati metabolizam i povećati sagorijevanje i do 80-100 kalorija više na dnevnoj bazi. No neki stručnjaci sumnjaju da pravi razlog zapravo leži u kofeinu koji se također nalazi u čaju. Međutim, sigurno je to da zeleni čaj sadrži brojne zdrave antioksidanse koji pomažu tijelu u borbi s raznim vrstama tumora.

Đumbir

Omiljena kineska namirnica pomaže tijelu da lakše i brže sagorijeva masnoće. Nizozemski znanstvenici vjeruju da pomaže metabolizmu, jer služi kao okidač procesa tijekom kojeg tijelo sagorijeva masnoće i pretvara ih u toplinu. Đumbir je također izvrstan za poboljšanje cirkulacije.

Proteini
Dokazano je da proteini mogu poboljšati sagorijevanje masnoća. Tijelo koristi više energije probavljajući proteine nego ugljikohidrate ili masnoće što je zapravo dobar razlog za uživanje u sočnom odresku. No dobra vijest je i ta da proteini također pomažu u izlučivanju serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje.