PROMO

Gastronomija na Plitvicama: od kuhinje naših baka do modernog fine dininga

09.07.2025 u 16:46

Bionic
Reading

Kaže drevna legenda da je u krajevima koje danas prepoznajemo po Plitvičkim jezerima zavladala strašna suša od koje su stada ugibala, zemlja se pretvarala u prašinu, a narod je tražio spas u pećinama. Tada se ljudima ukazala Crna Kraljica, stara pomoćnica narodu u nevolji. Poručila im je da se okupe na Vrelu života i kažu sve što im leži na duši.

Kad su to napravili, opet im se obratila, rekavši da se raziđu, a kiša će doći na žedne njive. 'Moje suze stvorit će vodu: desno oko za crni izvor Crne rijeke, a od lijevog nastat će bijeli izvor za vodu Bijele rijeke'. Nakon toga potekla je voda, žuboreći u nizu od šesnaest prekrasnih jezera. I sve do danas, Crna rijeka i Bijela rijeka spajaju se, i svojim vodama napajaju najveći i najstariji hrvatski nacionalni park.

Čarolija Plitvičkih jezera ni danas nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, hraneći dušu svakog posjetitelja. A legenda je odnedavno zaživjela i u novom adutu gastronomske ponude parka, nudeći i prvoklasnu hranu za tijelo. U srcu Nacionalnog parka Plitvička jezera, naime, prošle godine otvoren je Black River - Steak & Pasta House, inspiriran ljepotom Crne rijeke. Uz inovativni jelovnik i moderni pristup, Plitvička jezera dobila su siguran zgoditak za sve ljubitelje fine hrane i prirode.

Restoran Black River smješten je neposredno uz Ulaz 2 u nacionalni park, uz državnu cestu, pa je dostupan svima, a ne samo posjetiteljima parka. Uz osiguran parking, dolazak je još jednostavniji i ugodniji. Zahvaljujući takvoj lokaciji - u sklopu objekta poznatog restorana Poljana - novi plitvički gastronomski adut nameće se i kao idealno mjesto za različita privatna ili poslovna događanja.

Black River 2025 (1)
  • Black River 2025 (3)
  • Black River 2025 (2)
  • Black River 2025 (4)
Black River Izvor: NP Plitvička jezera / Autor: Tomislav Maric

Black River donosi i inovativan jelovnik koji taj restoran čini drukčijim od gastronomske ponude u nacionalnom parku i oko njega. Umjesto klasičnog rasporeda predjelo - juha - glavno jelo - desert, u ovom gastronomskom kutku gosti mogu uživati u opuštenim obrocima od jednog ili dva slijeda. Sve to možete doživjeti u opuštenoj lounge atmosferi i interijeru kojim dominiraju udobni kožni separei, uz pogled na otvorenu kuhinju s istaknutim roštiljem.

Ponuda jela podijeljena je u cjeline koje počinju daščicama s vrhunskim suhomesnatim proizvodima i sirevima, uparenim s pažljivo odabranim vinima, hladnim pivom ili laganim koktelom. Ili ćete pak iz jelovnika izabrati neko od jela koja će zadovoljiti i najzahtjevnije goste, poput izbora tjestenina s desetak umaka u rasponu od tradicionalnih talijanskih preko onih iz našeg dijela Jadrana sve do vegetarijanskih opcija. To je sve samo manji dio - drugi dio menija i imena restorana nudi odličan izbor steakova, s mesom obrađenim u vlastitoj mesnici Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ukratko, Black River je mjesto na kojem možete doživjeti novu dimenziju čarolije Plitvičkih jezera, nastalih iz Crne rijeke.

To novo lice plitvičke gastronomije samo je jedan dio slike, onaj s modernim štihom. Naime, u nacionalnom parku desetljećima stoji vertikala tradicionalne kuhinje toga kraja, kultna Lička kuća otvorena još davne 1972. godine. Ova institucija, smještena uz Ulaz 1 u nacionalni park, spoj je iskonske Like i vrhunske gastronomije.

Lička kuća 1
  • lička kuća 2
  • Lička kuća 2025 (1)
  • Lička kuća 2025 (2)
  • Lička kuća 2025 (3)
  • Lička kuća 2025 (4)
    +2
Lička kuća Izvor: NP Plitvička jezera / Autor: Promo

U pripremi jela koriste se namirnice lokalnog podrijetla, od kojih su mnoge zaštićene oznakom regionalnog sustava kvalitete Lika Quality kao ekološki proizvodi koje možemo pratiti od obiteljske farme do stola, a lički specijaliteti vraćaju nas u kuhinje naših baka. Prehrana nekadašnje ličke obitelji ovisila je o namirnicama koje je čovjek mogao sam uzgojiti ili nabaviti u svom prirodnom okruženju. Vođeni time, chefovi Ličke kuće osmislili su menije koji u potpunosti odražavaju raznolikost kulinarskih blaga Like – od jedinstvene ličke juhe, janjetine i teletine ispod peke, pastrve sa žara, povrtnog orzota, domaćeg krumpira iz Like s lukom i slaninom do savijače od šljiva i torte od svježeg lokalnog sira - ličke base. A sve to u ambijentu koji će oživjeti atmosferu Like, uz otvoreno ognjište, pucketanje vatre koja titra ispod ražnja, zrak ispunjen aromatičnim začinima i mirisima. Istinski ambijentalni i gastronomski vremeplov u kojem svako jelo nosi priču o tradiciji, ali uz najsuvremenije tehnike pripreme, te vlastitu proizvodnju kruha, tjestenine, svježeg sira base, umaka, kobasica, ukiseljenog povrća i pekmeza...

Ove godina oba plitvička gastronomska aduta, restoran Lička kuća i Black River Steak & Pasta House, uvršteni su u prestižni međunarodni gastronomski vodič Gault&Millau Croatia, potvrđujući svoju izvrsnost i izuzetnu kvalitetu. Ulazak je to u selekciju restorana koji ispunjavaju stroge međunarodne kriterije kvalitete, ali i stjecanje veće prepoznatljivosti među globalnim putnicima koji sve češće biraju destinacije prema gastronomskoj ponudi. Pritom, i Lička kuća i Black River Steak & Pasta House predstavljeni su kao primjeri izvrsnosti Ličko-senjske županije koja se sve snažnije pozicionira na gastronomskoj karti Europe. Ovo priznanje još jednom potvrđuje kako Plitvička jezera nisu samo prirodni fenomen, već i destinacija koja nudi vrhunske gastro doživljaje.