ŽENSKI RAZGOVORI

Help, prijateljica me živcira!

05.05.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Ponekad se svi nađemo u situaciji kad nas najdraža prijateljica toliko živcira da bismo je najradije katapultirali iz topa

U teen dobu prijateljstva su toliko važna da imamo dojam da bez best frendice ne možemo ni pet minuta, no naravno da nekad i takav idiličan odnos dođe u krizno razdoblje.

Budi svjesna da ćeš nailaziti sve češće na probleme u komunikaciji i na nesporazume s ljudima, što je sasvim normalan proces odrastanja, pa ih moraš naučiti riješiti. Osim toga, koliko god te živcirala, prijateljica sigurno zaslužuje tvoj trud da se problemi izglade.

Nakon ljubavnih jada (posebno one najgore opcije - sviđa vam se isti dečko), glavnu frku u ženskim prijateljstvima stvaraju ljubomora ili kompleksi.

Primjerice, jedna frendica je popularna i uspješna, a drugu nitko ne primjećuje pa se osjeća kao sjena one prve. Osim toga, probleme u prijateljstvima može prouzročiti čudno ponašanje tvoje prijateljice pa je društvo ne prihvaća jer je npr. svadljiva, ludira se ili na neki drugi način ide ljudima na živce.

Sebičnost može također navući tamne oblake nad vaše prijateljstvo, tj. kad su u prvom planu samo problemi jedne: druga je tješi, podnosi vječito plakanje na ramenu, pomaže smišljati rješenja problema, a kad joj zatreba isto, prve nema ni na vidiku.

Prijateljice se mogu posvađati i ako jedna od druge traži da je stalno 'pokriva', tj. da za nju laže, da joj bude odana i da je podržava čak i kad se ne slaže s onim što je učinila.

Sve to može itekako zakomplicirati vaš odnos i sigurno je da mnoga prijateljstva neće izdržati takve kušnje, no uvijek je moguće da prijateljica uopće nije svjesna situacije te da bi promijenila ponašanje kad bi joj netko ukazao na njega i pomogao joj da se promijeni.

Prvo pravilo stoga jest: nikada se nemoj duriti, a da nisi porazgovarala i frendici jasno dala do znanja što te smeta. Podjednako je nekorisno i loše prekinuti prijateljstvo bez razgovora ili, sasvim suprotno, šutke trpjeti da se ponavljaju situacije koje te smetaju. Svakako treba izreći istinu, bez obzira je li ona neugodna samo za nju ili i za tebe.

Ipak, svaku kritiku treba izreći obzirno, trudeći se da ne povrijediš frendicu. Kad definirate problem, treba porazgovarati i o mogućim rješenjima, koja uvelike ovise o njenoj reakciji.

Treba uvijek uzeti u obzir da ljudi puno toga rade nesvjesno i nimalo iz zloće. Ako i ona ima dobre namjere, ako je prijateljstvo iskreno, sigurno ćete zajedno smisliti rješenje. No ako je frendica s tobom zato jer ima koristi od tebe ili je samo jako tvrdoglava, vjerojatno razgovor neće ići glatko. Morat ćeš se malo jače zauzeti za sebe i/li svoj stav. Možeš npr. navesti nekoliko situacija u zadnjih desetak dana kada si ti nju tješila, a zatim neka ti ona nabroji one obrnute, u kojima si ti njoj plakala na ramenu...

Zapamti da je prijateljstvo dvosmjerna cesta, pa ako u njemu nema ravnopravnosti i uzajamnosti, nije ni pravo ni iskreno. Zato, ako nema načina, a ni razloga da spriječiš njegov kraj, bolje je da to učiniš ti, i to što prije. Na svu sreću, nova tinejdžerska prijateljstva uglavnom se sklapaju jednakom brzinom kojom se stara raskidaju.