potpuno pogrešno

Greške kod čišćenja koje svi radimo, a da nismo ni svjesni

06.05.2017 u 21:08

Bionic
Reading

Neke proizvode za kućanstvo sigurno svakodnevno koristite, međutim, možda niste svjesni da ih pogrešno koristite

Deterdžent za rublje 

Ako i vi stavljate tekući deterdžent ili omekšivač direktno u bubanj perilice, radite veliku pogrešku. Najveća pogreška koju mnogi čine s pranjem rublja u perilici je izlijevanje deterdženta ili omekšivača direktno u bubanj. Isto vrijedi i za količinu istog: više deterdženta ne znači i bolje oprana odjeća već suprotno. Rezultat može biti nedovoljno isprano rublje, zato se svakako pridržavajte uputa na proizvodima i budite umjereni.

Sve čistite octom

Ocat je jeftino i odlično prirodno sredstvo za čišćenje ali ako ga koristite na svim površinama, ipak razmislite jer nije adekvatan za sve površine. Ako imate podove od drevnog parketa, kiselost u octu zapravo može ukloniti završni sloj prilikom čišćenja, što će s vremenom uništiti njegov sjaj. Umjesto toga radije upotrijebite sredstvo za čišćenje s neutralnim pH-om ili specijalizirano sredstvo za čišćenje.

Čišćenje elektronike

Ekrani mobitela, TV-a ili iPada često se zaprljaju no sredstva za čišćenje (poput onih za stakla) nisu najbolje rješenje. Osim posebnih rupčića za brisanje takvih površina poslužit će vam i obična pamučna krpica ili ona za čišćenje naočala. S njom dobro istrljajte mrlje i problem je riješen.

Koristite papirnate ručnike za zrcala

Meki i brzoupijajući papirnati ručnici čine se kao savršeno rješenje za pranje prozora, no ako snažno pritišćete prilikom brisanja, na staklu mogu ostati mala vlakna ili pruge. Radije upotrijebite krpu od mikrofibre sa sredstvom za čišćenje - i ovdje nećete pogriješiti ako koristite ocat.

Neadekvatne posude za mikrovalnu pećnicu

Ako i vi često pribjegavate brzopoteznom rješenju poput zagrijavanje ostataka hrane u mikrovalnoj pećnici, dobro pripazite da ne upotrijebite neadekvatne posude od plastike. Nisu sve plastične posude sigurne za mikrovalnu! Naime, visoke temperature prilikom zagrijavanja mogu dovesti do topljenja plastike koja može završiti u hrani. Stoga prije ponovnog zagrijavanja provjerite na dnu posude kako biste bili sigurni može li se zagrijavati u mikrovalnoj pećnici, ili još bolje, zagrijte hranu u keramičkoj ili staklenoj zdjeli.

Korištenje metle na vlažnim kanalima

Iako vaše dijete voli jaja koja ste napravili za doručak, polovica je opet završila na podu? Prije nego zgrabite metlu kako biste počistili nered, bitno je da je koristite samo na suhim neredima. Ako to što želite počistiti je sadržava barem malo vlage, može se uloviti u vlakna metle  gdje će samo potaknuti rast bakterija koje obožavaju vlažna mjesta. Umjesto toga, prvo obrišite nered papirnatim ručnikom i zatim pometite. A ako nikad niste očistili metlu, stavite taj zadatak na svoj popis! Ispiranje s octom i vodom će je dobro dezinficirati, samo pazite da se potpuno osuši prije nego što je ponovno koristite, piše www.bobvila.com.

Ista spužva za sve površine

Ako upotrebljavate istu spužvu kako biste oprali posuđe, obrisali radnu ploču i počistili štednjak, a mijenjate ih tek kad postanu potpuno neupotrebljive, radite veliku pogrešku. Svakako redovito dezinficirajte svoju spužvu u mikrovalnoj pećnici ili perilici za posuđe i često ga dobro isperite jer mogu biti krcate bakterijama. Osobito su opasni ostaci od npr. jaja ili mesnih sokova koji mogu dovesti do ozbiljnih zaraza, pa za prikupljanje prolivene tekućine uvijek radije koristite papirnate ručnike.