OD ČIŠĆENJA DO LJEPOTE

Evo što sve možete učiniti s limunom pa uštedjeti vrijeme i novac

20.04.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Limun je odlično prirodno sredstvo koje uspješno zamjenjuje razne kemikalije u kućanstvu, pomaže kod čišćenja, ali je i odličan saveznik u službi njege i tretmana ljepote

Voda i limun za vitku liniju

Japansko istraživanje iz 2008. na miševima pokazalo je da polifenoli iz limuna stimuliraju jetru da proizvodi enzime koji pomažu u sprečavanju apsorpcije masti. No kako je sve ostalo na tim testiranjima, nema dokaza da čaša vode s limunom doista pomaže u održavanju vitke linije. Stručnjaci kažu da je zapravo najviše polifenola u limunovoj korici, ali ako prije jela popijete čašu vode sa sokom limuna, sigurno je da ćete pojesti manje konkretne hrane.

Čisto voće i povrće

Voće i povrće peru se mlazom tekuće vode, a osim sode bikarbone, dodatna pomoć pri tome može biti limunov sok i malo bijelog octa. Ova je kombinacija odlična za prirodno čišćenje doma, a možete je staviti i u vodu te bolje oprati voće ili povrće.

Otjerajte mrave

Jako ih se teško riješiti jer se vole zavlačiti čak i u pakiranja s hranom, ali zato ne vole limunsku kiselinu. Iscijedite sok kod vrata i pukotina kroz koje bi se mogli provući i ući u vaš dom.

Očistite mikrovalnu pećnicu

Kiseo limunov sok odlično razgrađuje masne mrlje i nakupljenu prljavštinu, a ujedno će u mikrovalnoj pećnici ostati ugodan miris. Kriške limuna stavite u posudu s vodom, zagrijte i ostavite da para djeluje nekoliko minuta. Zatim prebrišite unutrašnjost pamučnom krpom nekoliko puta i čišćenje je gotovo.

Prirodan način za posvjetljivanje kose

Limunov sok dobar je način da na prirodan način posvijetlite kosu. Iscijedite limun pa sok pomiješajte s vodom i stavite u bočicu s raspršivačem. Nanesite na kosu i pustite da djeluje, a ako je moguće, budite na suncu jer će učinak biti još bolji.

Uništava neugodne mirise

Jedan od jednostavnijih načina na koji možete iskoristiti limun da biste spriječili smrad iz kante za smeće jest da samo ubacite u nju nekoliko narezanih kriški. One će prekriti neugodan miris dok smeće ne izbacite iz kuće.

Izbijelite rublje

Dovoljno je iscijediti limunov sok u pola šalice i dodati deterdžentu prije pranja. Kiselina će pomoći da mrlje i tragovi s bijelog rublja lakše odu te da odjeća bude bjelja.

Čišćenje odvoda

Neugodni mirisi iz odvoda su neizbježni, posebno iz sudopera u kuhinji zbog ostataka hrane, a lako ćete ga očistiti limunom. Iscijedite dva do tri limuna, naribajte koricu i prelijte vrelom vodom (do pola litre). Ulijte u odvod, ostavite oko 15 minuta i zatim pustite tekuću vodu da sve sapere.

Čišćenje daske za rezanje

Budući da na njoj režemo i sirovu hranu, bitno ju je dobro oprati. Limunom, uz malo soli, dobro izribajte dasku za rezanje.

Ljepši osmijeh

Soda bikarbona je prirodni izbjeljivač, a također i odličan čistač te uklanja mrlje sa zuba. Još je bolja kombinacija sode i limunovog soka – napravi se masa koja je gusta otprilike kao pasta za zube i njome se peru zubi dva puta tjedno.

Sjajni nokti

Ista kombinacija idealna je za sjajne i lijepe nokte. Pripremite pastu i istrljajte nokte, piše housebeautiful.com.