U SVE RANIJOJ DOBI

Geni, stres i pušenje krivci za prerani klimakterij

14.04.2011 u 13:44

Bionic
Reading

'Zbog prijevremene menopauze žene trećinu života provedu bez hormona odgovornih za zdravlje', upozorava dr. Postružnik

Što se sa mnom događa? Mijenjam se, ali zašto i dokad će to trajati? Zašto sam razdražljiva, nezadovoljna, svadljiva? Zašto

mi je vruće i debljam se? Zašto plačem... Gomila pitanja rojila se u glavi Osječanke Marije koja sa 34 godine nije ni slutila da je na pragu menopauze. Doznala je to tek nakon ginekološkog pregleda i krvnih pretraga koje su pokazale da se razina hormona u njezinu tijelu drastično promijenila. Mariji se svijet srušio.

Zar više nisam žena?

'Pa zar ja više nisam žena?', zapitala je zabrinuto liječnika koji joj je prepisao hormonalnu terapiju koja će nadomjestiti estrogen koji njeno tijelo više ne luči.

I Ivana Š. (32) iz Zagreba našla se u sličnoj situaciji, čak i ranije no Marija. 'Dugo sam dojila dijete, punih 18 mjeseci, pa me nije zabrinjavao izostanak ciklusa. No kada je menstruacija izostala i nakon prestanka dojenja, a liječnica me suočila s nalazima koji govore kako sam ušla u menopauzu, srušio mi se svijet. Planirali smo još jedno dijete, a to više nije moguće', očajavala je Ivana. Nakon ponovljenih pregleda krenula je na tretmane akupunkture koji su joj, priznaje, mnogo pomogli.

'Ne želim nadomjesnu terapiju jer sam u razgovorima s liječnicima spoznala da je jedan od uzroka dugogodišnja kontracepcija koju sam uzimala', kaže Ivana. Upoznala je žene koje su nakon višemjesečnih tretmana akupunkturom uspjele zatrudnjeti unatoč dijagnosticiranoj menopauzi.

'Prijevremeno iscrpljenje funkcije jajnika pojava je koja se srećom rijetko susreće prije poodmaklih četrdesetih, no ipak susrećemo je i ranim tridesetima', objašnjava dr. Dražen Postružnik, ginekolog i stručnjak za ginekološku endokrinologiju.

Nikotin može potaknuti klimakterij
Nikotin 'prži' jajnike

'Jajnici se bude u pubertetu i obavljaju svoju funkciju do menopauze koja se u većini slučajeva događa između 50. i 55. godine. Svaka ovulacija mijenja razinu hormona u ženinu organizmu, a glavni su akteri estrogen i progesteron', objašnjava liječnik.

'Razlozi su za prijevremeni klimakterij nasljedni, ali i potaknuti vanjskim utjecajima: zračenjem, lijekovima ili hranom, ali i lošim životnim navikama te stresom i pušenjem. Nikotin je porazan za žene jer je snažan vazokonstriktor, pa kronično uživanje cigareta dovodi do odumiranja tkiva i gašenja fizioloških funkcija', zaključuje Postružnik.

Sve što niste znali o ranoj menopauzi

Čuvajte kosti i srce - Važnost estrogena u ženinu organizmu je nemjerljiva. Osim što je potpora mnogim mehanizmima, estrogen štiti koštani i pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav.
U prvoj godini gubise 50 posto koštane mase - Kod klimakterija u tridesetima nužna je potpora estrogena kako bi se kosti održale u dobru stanju te se izbjegla prerana osteoporoza i propadanje kostura.
Ginekolog treba odrediti terapiju - Svaka žena ima različite potrebe, doze i metabolizaciju hormona pa će njezin ginekolog izračunati dozu, način uzimanja i režim davanja hormona.
Prepoznajte simptome na vrijeme - Neredovite mjesečnice, suha i neelastična koža, tanja i slabija kosa, nesanice, nervoza, nemir, noćno znojenje, smetnje mokrenja, valunzi, otežan spolni odnos.

Menopauza u brojkama

10 posto žena, kaže svjetska statistika, suočava se s ranom menopauzom.
55. godina normalna je dob u kojoj bi žene trebale ući u menopauzu.
80 godina žive žene, a nedostatak estrogena u tridesetima ugrozit će im zdravlje.