SVJEŽE I UKUSNO

Gdje pojesti najbolji wok u gradu?

05.09.2013 u 13:28

Bionic
Reading

Ovaj tjedan vam predstavljamo zalogajnicu Wok by Matija koja će sudjelovati na Festivalu okusa®2013. Nalazi se u samom centru Zagreba, u dvorištu koje spaja Ilicu i Varšavsku ulicu, a bivši finalist kulinarskog showa 'Masterchef' otvorio ju je početkom 2013.

Ambiciozni Matija Nikolić je 'wok kutkom' oduševio brojne građane nudeći im hranu iz organskog uzgoja, dostavu na licu mjesta te cijenu porcije do 35 kuna. Matija je nakon 'Masterchefa', u kojem je ostvario zapažene rezultate, shvatio da je kuhanje jedino čime se uistinu želi baviti u životu. Velik je, kaže, gurman i ovisnik o 'zdravom'.

'Nakon što sam od obitelji naslijedio farmu na Lonjskom polju, na kojem uzgajamo ekopovrće bez pesticida te jaja, brašno i meso bez antibiotika, a sada pravimo i tjesteninu, znao sam da Zagrebu moram ponuditi nešto novo. Htio sam da za malo novca jedu zdravo, svježe i ukusno', rekao nam je Matija.

Odabrao je jednostavan objekt 'on the street', u kojem ljudi doslovno s nogu mogu nešto pojesti. Iako mu nije trebala dodatna promocija jer su se ljudi odmah 'navukli' na njegovu hranu, Matija je nedavno nabavio i rikšu, tradicionalno prijevozno sredstvo diljem Azije, uz pomoć koje privlači goste i dovozi ih do zalogajnice.

Kako bi gostima servirao sezonske namirnice, Matija i njegov tim, koji čine prijatelji i uža rodbina, mijenjaju meni svaka tri tjedna. Važno im je da se gosti ne zasite kuhinje i da budu u kontaktu s prirodom.

'Uvijek težimo biti u korak s ‘vrućom ponudom’ pa stalno izmišljamo nešto novo. Nudimo i tortilje, gazpacho koji ljudi mogu pojesti 'u hodu' te domaće umake iz naše proizvodnje. Svu hranu pripremamo na sezamovom ulju, a začinjavamo maslinovim, te su svi recepti isključivo moji, nastali u trenutku najveće inspiracije', kaže Matija.

Posebno je ponosan na proizvodnju domaćih kobasica, janjećih, goveđih i svinjskih. Servirat će ih, kaže, uz karamelizirani komorač i domaći umak od gorčice, a sve to kako bi proširio svoju 'street ponudu'. Kako bi još bolje predstavio svoje delicije, Matija se priključio Festivalu okusa®2013 na kojem će ljudi moći jesti za 30 posto manju cijenu.

'Za festival sam pripremio dva menija - ponudit ću juneći wok s đumbirom i narančom te tofu vege wok s kikirikijem',  rekao nam je.

Uz pomoć festivalske kartice, koja u pretprodaji stoji 50, a na dan početka festivala 60 kuna, i vi možete uživati u preko 150 restorana diljem Hrvatske uz popust do 25 posto na hranu i piće ili čak 50 posto na ponudu hrane. Festivalska Explorer kartica i ulaznica vrijede za dvije osobe i neograničen broj korištenja tijekom 28 dana trajanja Festivala okusa u Hrvatskoj i Sloveniji