LJETNO OSVJEŽENJE

Gdje je najbolji sladoled na svijetu?

21.06.2013 u 09:42

Bionic
Reading

Omiljeno ljetno osvježenje pripravlja se na tisuće načina i s najrazličitijim okusima, a podjednako ga obožavaju na svim kontinentima

Pogledajte gdje se može kušati najbolji sladoled po izboru poznatog magazina National Geographica.

Perchè No!, Firenca, Italija

Još od 1939. Perchè No! ili u prijevodu Zašto ne! prodaje sladoled intenzivna okusa koji se svakodnevno proizvodi u ovoj sladoledarnici. Izbor je više nego raznolik, no među omiljenima su kombinacija meda i sezamovih sjemenki, zeleni čaj i kava s komadima čokolade. Također ovdje se spravlja i velik izbor voćnih sorbeta i granita. Perchè No! smješten je u Via dei Tavolini, samo dvije minute od poznate firentinske katedrale.


Vaffelbageriet, Kopenhagen, Danska

Vrtni zabavni park Tivoli dom je najpoznatijeg danskog sladolednog 'outleta' sa stoljetnom tradicijom. Spacijalitet je sladoled poslužen u kornetu od vafla zvanog amerikaner koji prima do četiri kuglice na koje potom idu preljev od sirupa, tučeno vrhnje i razni drugi prilozi. Vrtovi Tovoli nalaze se u središtu Kopenhagena i otvoreni su od sredine travnja do kraja rujna, a uz razne koncerte i zabavu nude čak 40 restorana.

A’jia Hotel, Istanbul, Turska

Čim se smire nemiri, na sladoled ponovno možete i u Istanbul jer rijetko je što tako romantično poput šetnje obalama Bospora. Posebno ako još imate i sladoled na vanjskoj terasi hotela A’jia, smještenog u preuređenoj vili iz 19. stoljeća. Popis delicija od sladoleda krasi i pohani sladoled od vanilije, sorbet od marakuje i tradicionalni turski sladoled od kozjeg mlijeka – dondurma.

Ice Cream City, Tokyo, Japan

S desecima štandova koji nude više od 300 raznih okusa tokijski (ispravno nazvan) Ice Cream City mjesto je gdje možete kušati najčudnije sladolede na svijetu. Okusi poput piletine u soji, orhidejinog korijena, morske soli ili jegulje samo su neki u moru neobičnih ideja. No ljubiteljima konvencionalnih okusa nude se i talijanske ili američke inačice ovog omiljenog deserta.


Capogiro Gelato, Philadelphia, SAD

Napravljeni od najsvježijih namirnica poput mlijeka s amiških farma, sladoledi i sorbeti koji se svakodnevno spravljaju u Capogiro Gelato imaju mnogo jedinstvenih okusa. Među njima su madagaskarska burbon vanilija, 'melograno' (šipak), nocciola Piemonte (lješnjak), saigonski cimet, tajlandsko kokosovo mlijeko (s malo ruma) i zucca (tikva). Capogiro ima čak četiri sladoledarnice u Philadelphiji.

Bombay Ice Creamery, San Francisco, SAD

Neki od najboljih indijskih sladoleda na svijetu mogu se pronaći u Americi, točnije španjolskoj misionarskoj četvrti u San Franciscu. U ponudi su okusi poput kardamoma, čaja (chai), šafrana, ruže i đumbira koji se rijetko mogu pronaći izvan indijskog potkontinenta. Na meniju su i tradicionalni zamrznuti mliječni desert 'kulfi' te pića od jogurta 'lassi'.

Devon House, Kingston, Jamajka

Izgrađena u kasnom 19. stoljeću kao dom prvog crnog jamajkanskog milijunaša, Devon House je remek-djelo karipske viktorijanske arhitekture i mjesto najpoznatijeg sladoleda na otoku. Tridesetak okusa proteže se od tradicionalnih poput višnje i pistacija do egzotičnih otočnih izazova – manga, kokosa, ali i sladoleda na bazi piva pod imenom Devon Stout. Kuća uz koju obavezno treba obići i vrt nalazi se u središtu Kingstona.

Helados Scannapieco, Buenos Aires, Argentina

Ova malena sladoledarska radnja malo se promijenila od 1938. kada su talijanski doseljenici Andres i Josefina Scannapieco prvi put otvorili vrata. Članovi klana Scannapieco i dalje rade sladoled na identičan način kao prije 70 godina i nalaze se u četvrti Palermo. Nude 50-ak okusa od čokolade i vanilije do breskve, cimeta, limuna, šampanjca i caipirinhe, brazilskog koktela spravljena od cachaçe i limete.