radite li ih i vi?

Garancija uspjeha: Evo kako izbjeći najčešće greške u održavanju vrta

19.08.2023 u 21:38

Bionic
Reading

Stručnjaci za uređenje vrtova izdvojili su najčešće greške zbog kojih dolazi do propadanja biljaka te načine da ih izbjegnete i garantirano postanete uspješni vrtlari

Kreiranje predivnog vrta u kojem ćete uživati čitavo ljeto nije nimalo lak posao, no stručnjaci tvrde da je jedino potrebno izbjeći osam najčešćih grešaka za garantiran uspjeh u tome.

Eksperti za uređenje vrtova tvrde da njihovi klijenti ulažu velik trud u brigu o cvijeću, no nerijetko su frustrirani zbog loših rezultata. Tada ih zovu za savjet, a ovo su najčešće greške čijim ispravljanjem oživljavaju vrtove i osiguravaju im uspješnu sezonu.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

Ne znate kakvu vrstu tla posjedujete

Poznavanje vrste tla u koje sadite svoje biljke jedan je od ključnih elemenata, a vrlo često ga svi preskačemo. Mnogi će jednostavno pognojiti zemlju i očekivati da je to dovoljno, ali poznavanje o kakvoj se zemlji radi je puno važnije, napominje Karen Hugg u kolumni za The Washington Post.

Kako znati s kakvim tlom imate posla?

  • Uzmite veliku lopatu i iskopajte komad zemlje. Zagrabite šakom i stisnite. Ako je zemlja crvenkastosmeđa i ostaje stisnuta, riječ je o glini koja je zbijena i zadržava previše vode.
  • Ako se odmah raspadne te je brončane ili sive boje, riječ je o pijesku koji prebrzo propušta vodu.
  • Ako se počne raspadati nakon nekoliko sekundi i tamne je boje, možda imate muljevito tlo ili ilovaču, ujedno najbolje vrste zemlje.

Kada znate kakvo je tlo, moći ćete nabaviti adekvatan kompost koji će nadoknaditi sve njegove nedostatke i u kojem će vaše biljke zasjati punim sjajem.

Premalen ili prevelik obrub

'Često u dvorištima primijetim grešku u dizajnu obruba - ljudi stave golemo grmlje okruženo tankom granicom ili sitno cvijeće s glomaznim obrubima koji zaklanjaju pogled. Ako želite efektan izgled, u pozadinu stavite veće biljke, a u prvi plan nježnije sezonsko cvijeće te što niži obrub', napominje Hugg.

Sadnja na pogrešnom mjestu

Kada kupujete biljku, obavezno se raspitajte o najboljoj lokaciji za njenu sadnju. Ako je ne posadite na pravo mjesto, nećete biti sretni ni vi ni ona!

'Biljka bi mogla ubrzo uvenuti, prestati rasti ili pak postati prevelika za prostor ako je posadite na pogrešno mjesto', napominje Erin Lau, dizajnerica vrtova.

Sadite previše ili premalo biljaka na jednom mjestu

Odlučiti koliko ćete sadnica postaviti u neko područje nije lak zadatak. Novopečeni vrtlari često sade cvjetne trajnice, a kasnije se pitaju zašto ne cvatu prema očekivanju.

Tome je čest uzrok činjenica da ih nisu posadili dovoljno ili su pretjerali s njihovim brojem, sadeći ih na udaljenosti od 15-ak centimetara.

'Grmolike biljke sadim udaljene 60 do 90 centimetara, a trajnice na udaljenosti od 30 centimetara. Ako niste sigurni na koju udaljenost saditi, uvijek je bolje biljci dati malo više prostora', kaže Hugg.

Birate prema ljepoti cvata

Početnici rado biraju ruže, jorgovane i krizanteme, no većina ih cvate tek jedan mjesec godišnje, a onda ostajete s bezličnim lišćem.

Stoga dizajneri vrtova savjetuju da naglasak stavite (i) na biljke s očaravajućim lišćem koje će ukrašavati vaš vrt gotovo cijele godine.

U ponudi uvijek imate mnogobrojne vrste s raznoraznim teksturama, oblicima i kombinacijama boja, a neki od najzahvalnijih odabira su meki primog, brunera i hajhera.

Ne sadite grmlje i drveće

Tijekom zime biljke gube cvat i raskošno lišće pa ako nemate posađeno grmlje i drveće, vaš vrt ostat će posve ogoljen.

'Vještičja lijeska mi nikad ne može dosaditi. Cvate i za vrijeme najhladnije zime u žutoj, narančastoj ili crvenoj boji te odašilje ljutkastu aromu', ističe Hugg.

Drijenovi te papirnati ili japanski javor garancija su predivnog vrta i zimi i ljeti jer njihovo atraktivno lišće pruža očaravajući prizor cijele godine.

Sadite ispod velikog drveća

Veliko drveće ima jak korijen koji okupira svu vodu, nutrijente i prostor pa će obližnjim biljkama rast biti znatno otežan. Čak i trajnice koje vole hlad neće uspijevati ako im ne dolazi nimalo Sunčeve svjetlosti, vode i hranjivih tvari.

Stoga sadite biljke barem na minimalnoj udaljenosti 30 centimetara od završetka korijena, a zemlju obogatite gnojivom za uspješan rast.

Ne zalijevate nakon prva dva tjedna

Nakon što posade cvijeće, mnogi se o njemu brinu otprilike dva tjedna, a onda to posve smetnu s uma. Ili, s druge strane, zaključe da im je dovoljan povremeni pljusak', piše Hugg i zaključuje:

'Nove biljke su kao bebe, treba im puno ljubavi, posebno ako su na direktnom suncu. Kada su povišene temperature, češće ih zalijevajte te se uvijek pridržavajte uputa o brizi za pojedinu biljku i garantirano ćete postati uspješni vrtlari.'