uljepšajte svoj vrt

U očaravajućem cvatu ovog vrtnog cvijeća uživat ćete čitavog ljeta

03.06.2023 u 14:00

Bionic
Reading

Stručnjaci za uređenje vrtova izdvojili su tri vrste najljepšeg cvijeća čiji bogat i efektan cvat traje cijelo ljeto

S obzirom na to da je proljeće idealno doba godine za sadnju vrtnog cvijeća, mnogi su u potrazi za sadnicama koje će ih čitavo ljeto oduševljavati raskošnim cvatom.

Stručnjaci za uređenje vrtova stoga su izdvojili tri biljke s najefektnijim cvatom, one koje će vašem vrtu podariti sasvim novu dimenziju ljepote!

Dragoljubi

'Dragoljube posebno volim vidjeti u gredicama s povrćem jer se s njima savršeno nadopunjavaju i tvore jedinstvenu vizuru. Uz to, riječ je o jestivom cvijeću koje možete ubaciti u salatu', naglašava stručnjak za vrtlarstvo Ben Hilton.

Osim u povišenim gredicama, možete ih saditi u tegle ili direktno u zemlju, a oko njih nećete imati previše brige jer ne zahtijevaju puno zalijevanja.

Suho tlo najpogodnije je za njihov rast pa je bitno da pripazite da ih ne sadite u kombinaciji s biljkama kojima treba puno vode.

Ovo cvijeće dolazi u mnoštvo varijanti i boja (crvenoj, narančastoj i žutoj) te možete birati između sorti koje rastu u visinu i onih koje se šire u efektne grmove.

Dalije

'Dalije su jedne od onih vrsta u koje se isplati uložiti svaki novčić jer imaju iznimno bogat cvat. Dapače, ne samo da su cvjetovi vrlo raskošni i podižu čitav vrt, već cvatu čitavog ljeta', kaže stručnjak za uređenje vrtova.

Najbolje će uspijevati na direktnoj svjetlosti te u vlažnoj zemlji. Potrebno ih je često zalijevati te svaka dva tjedna obogatiti gnojivom s visokim sadržajem kalija i fosfora (10-30-20).

'Izbjegavajte gnojiva 10-10-10 ili ona s visokim udjelom dušika, inače ćete ostati s dugačkim stabljikama s malo cvijeća', kaže Hilton.

Lupine

Lupine su jedne od najatraktivnijih biljaka koje možete posaditi jer imaju vrlo efektan okomit rast raznobojnog cvijeća - u kombinacijama bijele, žute, narančaste, crvene i ljubičaste boje.

Najviše im odgovaraju vlažna zemlja i izloženost svjetlosti, iako mogu opstati u pretežitom hladu.

Tijekom kasnog ljeta otpuštaju sjemenke koji možete skupiti i posaditi idućeg proljeća.