Najzeleniji travnjak

Ako imate vrt, ovo će vas oduševiti: Evo koliko često je potrebno kositi travu

26.04.2023 u 11:44

Bionic
Reading

Inicijativa prestanka košnje trave na čitav mjesec postala je vrlo popularna jer trava postaje zelenija, vrt bogatiji oprašivačima, a posla oko održavanje je znatno manje

Ove godine vrlo su popularne postale inicijative prestanka košnje okućnice na čitav mjesec jer se pokazalo kako upravo tako trava najbolje raste. Naravno, s obzirom na to da je riječ o jednoj od najnapornijih aktivnosti u održavanju vrta, mnogi su ovu inicijativu svesrdno prihvatili!

O čemu se zapravo radi, pojasnio je za Washington Post koordinator jedne udruge za ekološku održivost Carpenter-Driscoll.

'Radi se o inicijativi koja obuhvaća više segmenata. Za početak, obustavom košnje pomažemo pčelama, leptirima i drugim oprašivačima jer im ostavljamo dovoljno cvijeća na raspolaganju', kaže koordinator udruge Greenbelt i dodaje:

'Kada travu učestalo kosite gotovo do razine površine zemlje, ograničavate prirodne resurse i narušavate njeno dugoročno zdravlje.'

Koliko često kositi i na koju dužinu?

Mnogi se pitaju hoće li prestanak košnje narušiti izgled njihovog dvorišta i učiniti ga neurednim, no hortikulturistica Melinda Wicher ima spreman odgovor.

'Naravno, ako vaša trava vrlo brzo raste, ne preporučuje se da je ne kosite čitav mjesec jer će narasti toliko velika da je više nećete moći jednostavno održavati. Poanta je u tome da prestanete tretirati dvorište raznim kemikalijama te ne kosite travu prije nego naraste barem 15 cm, a potom je pokosite na dužinu od 10 cm.'

Preporuka je da svoju okućnicu postepeno učinite pogodnom za oprašivače tako što ćete travu obogatiti niskim cvijećem kojem neće smetati kosilica. Uz to, kosilicu podesite na maksimalnu visinu kako biste travnjak uvijek održavali na visini od barem 10 centimetara.

Neka istraživanja čak su dokazala da bi košnja u najkraćem intervalu od dva tjedna mogla povećati ukupan broj pčela te da travnjaci obogaćeni raznim cvijećem potiču razvoj multikulturalnih zajednica ovih vrijednih insekata.

Isto tako, ostavljanjem trave da učestalo raste u visinu, omogućujete joj jačanje korijena, a samim time i otpornost na sušu. Drugim riječima, radite najbolju stvar za kultiviranje najzelenije trave u susjedstvu!