#DOBREPRIČE

[FOTO] Oni su pravi hit: Postoji i popularna ženska varijanta, a mi smo razgovarali s osnivačima Muškog recenziRAJa, mjesta na kojem članovi izmjenjuju iskustva, preporuke i savjete

17.04.2021 u 18:48

Bionic
Reading

O čemu razmišljaju muškarci u slobodno vrijeme, koji brijači aparat je najkvalitetniji, koja fitness teretana ima odlične trenere i programe? Samo su neka od pitanja na koja se recenzira, savjetuje i raspravlja u grupi koja je nastala usred pandemije kao vid zabave, razbribrige. Popularna platforma/društvena mreža uz dobru ideju stvaranja zajednice koja može okupiti velik broj sljedbenika pokazale su se kao dobitna kombinacija za Sebastijana Bricu te je s grupom prijatelja iz Ivanić-Grada i Čakovca pokrenuo grupu u kojoj isključivo, baš kako joj i ime kaže, sudjeluju muškarci

Već nekoliko godina na Facebooku postoji grupa, a danas je jedna od najpopularnijih na mreži, nazvana Ženski recenziRAJ, u koju muškarci nemaju pristup. No zato su simpatični momci odlučili napraviti nešto svoje, mjesto na kojem će se moći virtualno družiti, razmjenjivati mišljenja i savjete o različitim temama. Ideja o stvaranju grupe Muški recenziRAJ krenula je iz Čakovca u ljeto prošle godine, a kreirao ju je Sebastijan Brica i odmah u nju uključio prijatelje iz Ivanić-Grada.

'Na grupi nas ukupno radi jedanaest, a to su: Antonio, Pavao, Josip, Marin, Ilija, Marko, Leon, Patrik, Ante, Dominik i ja. Ideja nam je bila okupiti muškarce na mjestu na kojem mogu pisati recenzije i raspravljati o svojim interesima i na taj način promovirati toleranciju; tako kao pojedinci postajemo bolje osobe i poboljšavamo način življenja sebi i drugima', kaže nam Sebastijan. Teme u grupi su raznolike, ponekad i neočekivane, no nisu nam htjeli odati sve sadržaje. Smatraju da je određena čar u tajanstvenosti i privatnosti grupe koju vrijedi očuvati.

Vjerovali su, kaže, da će postati hit na internetu s obzirom na potencijalnu ideju, no nisu mislili da će u kratkom vremenu steći toliko članova. 'Najviše vremena trebalo je da dođemo do prvih tisuću članova. Tada je grupa bila još dosta zatvorena, kada su članovi više-manje bili naši prijatelji, pa ih je najviše bilo iz Zagreba, Čakovca i Ivanić-Grada. Intenzivnijim djelovanjem povećali smo broj članova na početku ove godine. Danas grupa Muški recenziRAJ ima oko 21 tisuću članova. Prema statistici, najviše zastupljena dob članova u grupi je između 25 i 35 godina, no ostalih dobnih skupina ima podjednako mnogo. Članovi su pretežito iz Hrvatske, ali ima ih i iz susjednih zemalja, što nam je izuzetno drago', ponosan je osnivač grupe.

Konstantno bilježe porast broja članova pa se, ovisno o danu, broj novih zahtjeva za članstvo kreće oko nekoliko stotina. 'Rekord nam je oko 1200 novih članova u jednom danu, na što smo ponosni, ali ne možemo vam otkriti zašto jer ne želimo javno odavati sadržaj grupe. Svi su dobrodošli. Teme u grupi su raznolike, ponekad i neočekivane. Bitnije za članove je to da svatko može pronaći nešto korisno, zanimljivo i novo te se uz to dobro nasmijati. Od grupe nemamo nikakvu zaradu', napominje.

Pravila grupe su uobičajena i sveobuhvatna za ponašanje na internetu, pa je tako bitno međusobno poštovanje. 'Zabranjeno je vrijeđanje, kao i seksistički komentari. Uveli smo odobravanje objava jer ne želimo da se ponavljaju recenzije i pitanja pa upućujemo članove na to da u tražilici pronađu objave slične tematike i tako dođu do savjeta ili se uključe u raspravu. Kao što samo ime grupe govori, članovi su pripadnici muškog spola jer je sam sadržaj vezan uz naše adekvatne interese. Imamo i odredbu o sankcioniranju članova koji krše pravila. Samopromocije su dobrodošle u svrhu objektivne recenzije, ali je teško u tom obliku odlučiti radi li se o reklamiranju ili recenziji, pa naša skupina moderatora odlučuje o svakoj pojedinoj objavi. Prodaja nije dozvoljena jer smatramo da postoji mnogo grupa na Facebooku koje se bave time', pojašnjava Sebastijan.

Ponekad se javljaju mladim domaćim tvrtkama ili oni njima, kako bi im bilo što lakše probiti se do šire publike, pa znaju organizirati darovanje proizvoda svojim članovima kako bi ih oni mogli recenzirati. Reakcije na grupu mahom su pozitivne.

'Nekim ljudima je simpatična, mnogi je smatraju korisnom jer dobiju kvalitetne savjete i preporuke, a naš cilj je da grupa bude kombinacija zabave i korisnosti. Članovi nas često nasmiju i neprestano ugodno iznenađuju aktivnošću i odazivom, stoga smo zbog izrazitog interesa i velikog broja objava i zahtjeva podijelili zadatke unutar tima. Ponekad to iziskuje mnogo vremena pa nam je bitna podjela zadataka kako bismo što bolje funkcionirali jer su većina nas studenti, a neki su i zaposleni. Uvijek u pauzi između učenja izdvajamo vrijeme koje posvećujemo grupi i izmjenjujemo ideje. Super nam je to što nam se i članovi grupe javljaju s idejama i prijedlozima o tome kako je unaprijediti', otkriva. Zanimalo nas je kako su na nju reagirale njihove partnerice.

'Kada su naše bolje polovice čule za grupu, bilo im je to jako smiješno, ali odmah su je podržale', kaže Sebastijan. Članovi su isključivo muškarci, a otvorili su na Facebooku i stranicu Muški recenziRAJ za sve, na kojoj također objavljuju sadržaj, naglasio je. Žene nemaju pristup grupi, no bilo je i takvih pokušaja. Jedna djevojka ušla je u nju koristeći profil bivšeg dečka.

Za kraj nam je rekao ponešto o planovima. 'Želimo da grupa zadrži kvalitetu i imamo želju rasti brojem novih članova sve dok budemo mogli zadržati takvu razinu kvalitete. Imamo ideje o širenju na druge platforme osim Facebooka, ali moramo još pomno razraditi plan širenja. Tako da je to još uvijek u sferi nerealiziranih ideja', istaknuo je Sebastijan.

  • +3
Muški recenziRAJ Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL