ZA BOLJI SAN

Feng shui pravila za uređenje spavaće sobe kojih se treba držati

24.01.2018 u 06:54

Bionic
Reading

Prema drevnoj kineskoj vještini, pravilan raspored predmeta u životnom prostoru uvelike utječe na raspoloženje i energiju, a američka stručnjakinja za feng shui Laura Cerrano tvrdi da će nekoliko jednostavnih promjena u spavaćoj sobi pomoći u misiji postizanja kvalitetnijeg sna

Stručnjakinja otkriva pet dekorativnih ideja koje biste prema feng shuiju trebali primijeniti za postizanje bolje energije u spavaćoj sobi.

Odabir drvenog uzglavlja kreveta

Kao što biste vjerojatno očekivali, uzglavlje kreveta ima ključnu ulogu u optimiziranju feng shuija u spavaćoj sobi. Prema riječima stručnjakinje, idealan su odabir drvena uzglavlja kreveta jer drvo nosi 'simboliku prirode koja podupire tijelo i energiju tijekom spavanja'. Odabirom metalna okvira kreveta riskirate pojačavanje i narušavanje prirodnog magnetskog polja Zemlje. Drvo nije vodljiv element, stoga prirodno sprečava radiofrekvencijske signale bežičnih uređaja (računala, mobitela, televizije) koji prodiru u osobno polje energije.

Kad je riječ o bežičnim uređajima, stručnjakinja za feng shui savjetuje da se od njih u potpunosti oprostite u spavaćoj sobi jer u suprotnom riskirate poremećaje vašeg cirkadijalnog ritma, što se osobito odnosi na djecu i adolescente. 'Čak i navika isključivanja Wi-Fi mreže prije spavanja značajno će pomoći', pojašnjava američka stručnjakinja.

Pozicioniranje kreveta uz nosivi zid

Stručnjakinja naglašava da svaka spavaća soba ima jedinstven raspored, što znači da biste trebali biti vrlo oprezni i kreativni kako bi principi feng shuija najbolje odgovarali vašem osobnom prostoru.

Pozicioniranje kreveta uz nosivi zid jedno je od boljih rješenja jer u psihološkom smislu izaziva 'osjećaj potpore i zaštite'.

  • +8
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pozicionirajte krevet na način da iz njega jasno vidite vrata, no izbjegavajte pozicioniranje u ravnini s vratima jer, prema riječima stručnjakinje, kada dopustite da je izravno poravnat s vratima, energija teče prebrzo, a rezultat je uznemirujući osjećaj i ometan san.

Za osiguravanje kvalitetnog sna obratite pozornost i na strop spavaće sobe. Stručnjakinja napominje da stropni ventilatori, grede, krovni prozori i kosi dizajn stropa također mogu negativno utjecati na kvalitetu sna i energiju. Ako vaš strop ima bilo koju od navedenih stavki, potrudite se da ne spavate izravno ispod njih.

Izbjegavajte ogledala

Prema feng shuiju, na prvom mjestu loših dekorativnih elemenata u spavaćoj sobi nalaze se ogledala. Ona se smatraju elementom koji potiče aktivnu jangovu energiju, a u spavaćoj sobi zapravo biste trebali postići pasivnu energiju jin.

Ako spavaću sobu ne možete zamisliti bez ogledala, prema riječima stručnjakinje, trebali bi se pobrinuti da ono nije izravno okrenuto prema krevetu.

Dva noćna ormarića umjesto jednog

Kako ističe stručnjakinja za feng shui, odabirom dva noćna ormarića umjesto jednog postići ćete ravnotežu i jednakost.

Ako se ne možete pohvaliti prevelikom kvadraturom spavaće sobe, stručnjakinja savjetuje da probate izbjeći nagomilavanje stvari ispod kreveta jer se na taj način 'energija širi u svim smjerovima'.

  • +2
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Također razmotrite opciju uklanjanja neželjenih stvari iz spavaće sobe jer, prema riječima stručnjakinje, pohranjivanje predmeta iz prošlosti ili sadašnjosti s kojima vas ne vežu pozitivna sjećanja može negativno utjecati na vašu auru (energetsko polje), san, emocije i misli na podsvjesnoj razini.

Predmeti emocionalne težine

Ako ste u potrazi za jednostavnim načinom uključivanja načela feng shuija u spavaću sobu, stručnjakinja sugerira biranje predmeta koje volite kako biste optimizirali energiju u njoj, a neki od primjera su jastuci i deke, no ono što odaberete ovisi o cjelokupnoj atmosferi koju nastojite stvoriti s ostalim elementima u prostoru.

Radi daljnjeg usklađivanja energije u vašoj spavaćoj sobi, organizirano i selektivno pristupite odabiru različitih predmeta i elemenata, poput slika, umjetničkih djela, boja i tekstila.