NAGRAĐENA DIZAJNERICA

Mirjana Mikulec otkriva u čemu griješimo i kojih se pravila trebamo pridržavati prilikom uređenja doma

  • Autor: Elma Katana
  • Zadnja izmjena 20.01.2018 16:10
  • Objavljeno 20.01.2018 u 16:10
Mirjana Mikulec

Mirjana Mikulec

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Mirjana Mikulec jedna je od naših najpoznatijih dizajnerica interijera, a nedavno je i u Londonu dobila vrijedno priznanje - nagradu International Property za dizajn svojeg stana - što je bio više nego dobar povod za razgovor. Ova uspješna dizajnerica već priprema 13. sezonu svoje emisije 'InDizajn', a u intervjuu za tportal otkrila je gdje pronalazi inspiraciju, kako je otkrila ljubav prema dizajnu i kako uspijeva balansirati posao i obitelj

Plavokosa Zagrepčanka dobro je poznato lice s malih ekrana iz emisije 'InDizajn', a autorica je i brojnih knjiga o uređenju doma. Mirjana Mikulec otkrila nam je između ostalog zanimljive trikove kako urediti dom ukoliko na raspolaganju imamo skromna sredstva, u čemu je tajna njezinog uspjeha, ali ponešto i o svojim modnim slabostima. 

Što za vas znači nagrada International Property Awards u profesionalnom smislu? Kako ste se odlučili prijaviti za tu nagradu?

Jako sam ponosna, ova je nagrada zapravo svojevrsna kruna na kraju dugotrajnog i iscrpljujućeg projekta. Opremanje i osmišljavanje ovog stana bio je poseban izazov za mene, s obzirom na to da sam se prilikom realizacije istovremeno našla u ulozi projektanta i vlasnika, a k tome smo još cijeli projekt snimali za emisiju i pretočili u knjigu. Zato sam ga morala prijaviti i jako mi je drago što je upravo ovaj, meni osobno vrlo važan interijer žiriju zapeo za oko.

Kako ste se odlučili baviti baš dizajnom interijera? Što vas je zaintrigiralo?

Nekako sam odmalena voljela izrađivati ukrase, stalno sam nešto premještala po sobi i mijenjala stvari tako da nisam imala dvojbe oko toga čime se želim baviti u životu. Odlučila sam probati, imala sam podršku svojih najbližih i danas mi je drago što sam tako postupila.

Što je, po vama, tajna vašeg uspjeha u ovoj struci? Jeste li se kad susretali s predrasudama vezano uz to zanimanje?

Ono što sam naučila otkad sam se upustila u samostalne vode jest da je važno biti vjeran sebi i vjerovati u svoje mogućnosti. Kada sam kretala u sve ovo, nekako je to zanimanje izazivalo podizanje obrva i kojekakvih komentara, no danas mi je drago što sam bila uporna i nisam se dala smesti.

  • +14
  • +11

Mirjana Mikulec osvojila je nagradu u Londonu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Jeste li bilo trenutaka kad ste željeli odustati?

Apsolutno. No nekako prijeđete preko svega, izdržite teži period, stisnete zube i idete dalje. Uvijek sam bila optimist u životu, pa bih i u najgorim periodima pomislila da vjerojatno može biti i gore.

Koji stil uređenja interijera je po vašem mišljenju bezvremenski?

Pa svaki na svoj način, ovisi kako ga interpretirate. Mnoge stilove koji su se pojavili na polovici prošlog stoljeća, primjerice skandinavski, možemo vidjeti i danas. Iako se on malo odmaknuo u današnjoj interpretaciji od one izvorne, i dalje se zasniva na istoj ideji. Isto vrijedi i za druge stilove koji svako malo ponovo zažive u nekoj suvremenoj izvedbi. Ako baš moram izdvojiti koji bi to bio bezvremenski, za mene su to pariški interijeri i eklektika.

Koja su osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom preuređenja nekog prostora?

Umjerenost i pravovremenost. Iznimno je važno pri uređenju ići korak po korak, nema smisla birati komade namještaja za spavaću sobu ako ona još nema ni zidove ili ne znate točne mjere. Brzanje sa stvarima dovest će vas samo u probleme i dodatne troškove. Drugo, umjerenost – to znači da se držite one manje je više za apsolutno sve u domu, od ukrasa i detalja pa sve do boja ili pak namještaja.

Koje su najčešće greške koje radimo prilikom uređenja interijera?

Najčešća i najgora greška koju ja vidim jest kada vlasnici ne vode računa o odnosima veličina. Prečesto se dogodi da u neki mali dnevni boravak vlasnici nastoje 'ugurati' veliku kutnu garnituru ili pak ne znaju čime ispuniti veliki dnevni boravak.

Koji je najjeftiniji trik za brz makeover ako nemamo na raspolaganju veliki budžet?

Bojanje zidova i nekoliko slika na zidu. Naravno, ako ste spretni, mnoštvo toga možete sami izraditi, prepraviti, popraviti... Za to vam ne treba puno novca, već puno volje, no sve se može i s manjim budžetom.

  • +16
  • +13

Interijeri Mirjane Mikulec

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Darko Mihalić

Što najviše traže vaši klijenti? Kakav dizajn interijera npr. preferiraju Hrvati? Postoji li nešto na što su posebno slabi u posljednje vrijeme? 

Pa ne mogu baš istaknuti neki poseban stil ili element koji je baš tražen, ali mogu reći o kojim je prostorima najčešće riječ. To su u posljednje vrijeme stanovi za najam, bilo da je riječ o onima sa zagrebačkom adresom, bilo onima na obali. Tu je najčešće kombinacija uvjeta da bude lijepo i skladno, originalno i relativno jeftino. Inače, čini mi se da Hrvati dosta prate trendove, barem moji klijenti. Često znaju točno što žele, što mi je drago. Mislim da im se najviše sviđa skandinavski stil, rustikalni elementi, zatim shabby ili romantični svijetli interijeri, ali i industrijski stil.

Kako pronalazite zajednički jezik s klijentom i kako uspijete izbalansirati njegove zahtjeve i vaše ideje? Koliko je to teško?

Klijentova je uvijek zadnja. Moja je dužnost kao stručnjaka dobro upoznati njihove želje i ukus, kao i ukazati na nedostatke ili moguće komplikacije kod njihovih ideja, no ako klijent inzistira, bit će onako kako želi. Moja je zadaća da na sve ukažem i da sugeriram ono što smatram najboljim, ali finalna odluka nije na meni. Zato se i događa često da tek na kraju projekta vlasnici priznaju da sam bila u pravu, no tada je već kasno.

Koji su trenutačno najpopularniji trendovi u uređenju doma? Što vas najviše inspirira?

U zadnje vrijeme inspiracija su mi stariji romantični stilovi, pariški interijeri i oni tradicionalni, ali interpretirani na suvremen način. Volim kontraste i miješanje stilova, motiva, materijala... što se možda i najbolje vidi upravo na primjeru mog stana. No moj privatni prostor refleksija je mog osobnog ukusa, a kada su u pitanju projekti, na prvo mjesto stavljam potrebe i ukus klijenata. Već neko vrijeme su izrazito popularni skandinavski interijeri, kao i eklektika, a u javnim ili komercijalnim prostorima daleko je najpopularniji industrijski stil, barem kada govorimo o Hrvatskoj.

Tko su po vama najmaštovitiji arhitekti i dizajneri te koliko uspijete s obzirom na obveze pratiti novitete u svijetu dizajna i arhitekture? 

Jedna od meni najdražih dizajnerica, koja me i potaknula da se bavim ovim poslom, bila je i ostala Kelly Hoppen. Volim njezin osjećaj za pravi omjer topline, luksuza i elegancije. Divim joj se i na hrabrosti; još u tinejdžerskim godinama je odlučila da se time želi baviti i jednostavno krenula, bez ičije pomoći, bez formalnog znanja i obrazovanja, potpuno samouka, a danas je iza nje 40 godina karijere i prepoznatljivo ime. Mislim da može biti uzor svakome.

Kako uspijevate izbalansirati poslovne i obiteljske obveze?

Sve je stvar organizacije. I ja žongliram sa svime kao, uostalom, i sve druge žene koje imaju obitelj i karijeru. Moram priznati da mi puno znači što su cure već relativno velike i dobro se slažu, a i suprug je u poduzetničkim vodama pa ima puno razumijevanja za sve moje obveze, kao i ja za njegove. S druge strane, u poslu sam okružena divnim i sposobnim ljudima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

  • +10
  • +7

Mirjana Mikulec

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako se opuštate kad ugrabite vrijeme samo za sebe?

Prije sam se znala doista pretjerano iscrpljivati, radila bih satima nakon kraja radnog vremena, bila pod velikim stresom zbog firme i projekata, pokretala sam emisiju... No u nekom sam trenutku shvatila da imam granice, da moram stati na loptu i posvetiti se sebi. Počela sam uživati u druženju s prijateljicama, otišla bih na večeru, na masažu ili si priuštila nešto drugo što bi na mene djelovalo opuštajuće i pozitivno. To stvarno dođe kao melem nakon svih obveza preko dana ili tijekom tjedna.

Volite li šopingirati, čega vam nikad nije dosta u ormaru? Pazite li na brendove ili kupujete što vam se sviđa?

Dobrom paru cipela teško mogu odoljeti. Iako su mi slabost, kao, uostalom, i većini žena, mislim da cipele mogu transformirati gotovo svaku kombinaciju i od običnog dnevnog outfita učiniti nešto originalno. Inače, kupujem ono što mi se sviđa, što odgovara mom stilu, ali imam nekoliko omiljenih brendova čija mi estetika odgovara.

Kako biste opisali svoj stil? U čemu se najbolje osjećate?

Ljubiteljica sam romantičnih, ženstvenih kombinacija i nježnih boja. Volim pomalo retro krojeve, suknje do koljena, čipkaste detalje. Takva odjeća me veseli i mislim da pristaje svakoj ženi.