MOŽDA NE ZNATE

Evo zašto nije dobro držati jaja u vratima hladnjaka

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 09.11.2017 10:56
  • Objavljeno 09.11.2017 u 09:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Premda velika većina drži jaja u vratima hladnjaka na polici predviđenoj za ovu namirnicu, stručnjaci upozoravaju kako to nikako nije dobro rješenje

Naime, u tom dijelu hladnjaka zapravo je najveća je fluktuacija temperature zbog otvaranja i zatvaranja vrata, pa namirnice koje se tu drže moraju biti one koje nisu brzo kvarljive. Jaja stoga  treba držati na hladnom mjestu kako bi što duže ostala svježa i kako bi se spriječilo opasnih bakterija poput salmonele.

Jaja bi trebalo držati, piše Independent, u originalnom pakiranju na srednjoj polici u hladnjaku gdje je najhladnija temperatura.

Osim toga, jaja nemojte pohranjivati odmah u hladnjak ako ste ih imali, primjerice, neko vrijeme u vrućem automobilu ili ste ih držali pored štednjaka dok ste kuhali. Jaja nikako ne podnose nagle promjene temperature pa ih radije i držite izvan hladnjaka na temperaturi nižoj od 20 stupnjeva kako bi dulje ostala svježa. Također, imajte na umu da u hladnjaku pored jaja ne stavljate namirnice koje imaju jak miris jer bi ga jaja mogla upiti.

Kako bi se smanjila opasnost od kontaminacije, jaja je potrebno držati podalje od sirovog mesa u hladnjaku, a prije nego ga počnete pripremati, jaja koja su bila u hladnjaku trebate držati oko pola sata na sobnoj temperaturi kako ljuska ne bi popucala usljed naglih promjena temperature.

Naravno, jaja koja imaju prljavu ljusku ili ona kojima je istekao rok trajanja, nemojte upotrebljavati.