SAMO ZDRAVO

Kuhar otkrio što svakodnevno jede Brigitte Macron

07.11.2017 u 09:51

Bionic
Reading

Brigitte Macron, prva dama Francuske, osim što je dobro poznata po svom istančanom modnom ukusu, veliku pozornost posvećuje zdravoj prehrani

Brigitte (69) ne izlazi iz mladenačkih odjevnih kombinacija, a kako bi bila u top formi, vitku figuru održava izbalansiranom prehranom koja se najviše bazira na voću i povrću.

Iako nije želio ulaziti u detalje oko njezine prehrane, prema riječima Guillaumea Gomeza, šefa kuhinje Elizejske palače, gospođa Macron svakoga dana pojede 10-ak porcija sezonskog voća i povrća, dok njezin suprug Emmanuel ponekad preferira 'konkretnije' obroke poput kaloričnog punjenog odreska, slasnog jela cordon bleu.

  • +6
Brigitte i Emmanuel Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dok za zaposlenike vrijedi unaprijed kreiran meni, Macronovi mogu naručiti što god požele, od sendviča pa do sušija.

Ipak, chef inzistira na tome da ne postoji 24-satna posluga u sobu.

'Nismo žrtve predsjedničkih hirovitosti', kaže 39-godišnji chef Gomez u intervjuu za britanski Telegraph. 

  • +12
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Poznati kuhar koji je osmišljavao obroke za četiri prijašnja predsjednika objasnio je kako se meni uvijek prilagođava osobnom ukusu predsjednika, no glavnina jela se, dakako, bazira na francuskoj gastronomiji.

Otkrio je i zanimljiv detalj - sir i vino ponovno su na jelovniku Elizejske palače nakon što ih je predsjednik Nicolas Sarcozy 'protjerao' tijekom svoje petogodišnje vladavine.

'Ako je to, naravno, moguće, uvijek ćemo se poslužiti samo francuskim proizvodima na predsjedničkom stolu. Sva naša riba, meso, voće i povrće ili dolaze iz Francuske ili iz prekomorskih teritorija. Prioritet nam je lokalna hrana proizvedena manje od 100 kilometara od Pariza, što se najviše odnosi na voće i povrće i neke mliječne proizvode', kaže Gomez.

  • +9
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dodao je i kako su oko polovice sastojaka koji se nađu na stolu Elizejske palače organski, a neke se od biljaka, uključujući ružmarin i lovor, uzgajaju u golemim vrtovima palače. Guillaume Gomez, koji je nedavno objavio knjigu recepata 'Pripreme za kuhanje, korak po korak', velik je pobornik tradicionalnih francuskih jela poput bourguignona i quichea Lorraine.

'Ovo je knjiga o tehnikama kuhanja. Kad to svladate, možete pripremiti zbilja sve', kaže ovaj chef, čiji tim od 25 kuhara još uvijek koristi bakrene posude koje su bile u Napoleonovim kuhinjama početkom 1800-ih. Inače, kao glavni kuhar Gomez pripremi oko nevjerojatnih 95.000 obroka godišnje, a dva puta je posluživao i kraljicu Elizabetu II.

Ispričao je kako ga je engleska kraljica impresionirala kad je zatražila foie gras, s obzirom na kontroverzu u Velikoj Britaniji koja vlada oko ovog jela zbog načina uzgoja gusaka koje se tove šopanjem.

'Jasno je pokazala da je ona kraljica i da može napraviti ono što želi', prisjetio se.