UKUSNO I ZDRAVO

Evo zašto biste ovo povoljno povrće trebali češće jesti

05.05.2017 u 08:31

Bionic
Reading

Zbog njenih nevjerojatnih zdravstvenih prednosti, nutrucionisti su cvjetaču proglasili hit povrćem koje bismo trebali što češće konzumirati

Za zdravlje smo spremni napraviti mnogo toga: ispijati zdrave zelene smoothieje, grickati egzotične sjemenke ili dati se u potragu za namirnicama neobičnih naziva iz dalekih krajeva, dok nam je cijelo vrijeme na dohvat ruke bilo povrće dostupno svima - cvjetača.

Nakon što su nutricionisti poludjeli za avokadom, čini se da je tu nova zvijezda.

Cvjetača ili karfiol, pomalo zapostavljeno povrće, prava je riznica zdravlja, kažu stručnjaci, stoga bi se svakako trebalo naći na jelovniku svih onih koji paze na svoju prehranu.

Nutricionisti hvale prednosti cvjetače koja se može konzumirati na bezbroj načina - kao nadjev na pizzu, u obliku ukusnog pirea, u finim varivima ili juhama...

Mariana Dineen, njujorška stručnjakinja za prehranu, kaže kako je cvjetača postala veliki kulinarski hit, piše Daily Mail.

'Ova namirnica doživljava svoje zvjezdane trenutke. To više nije samo skuhano povrće neugodnog mirisa koje vas je vaša mama tjerala da jedete kad ste bili dijete. Cvjetača se sad pojavljuje u mnogim, maštovitim slasnim varijantama', objasnila je.

Dodala je i kako je cvjetača odlična niskokalorična namirnica za sve one koji se žele riješiti prekomjernih kilograma.

Cvjetača, koja je prepuna vitamina A, savršen je nadomjestak za rižu ili krumpir, što je odlična vijest za sve one koji izbjegavaju ugljikohidrate.

Evo nekoliko prednosti cvjetače koje ne znate:

Idealna za mršavljenje

U ovoj niskokaloričnoj namirnici možete uživati bez grižnje savjesti: jedna porcija sadrži samo 25 kalorija! Radi se o vrlo hranjivom povrću koje sadrži antioksidante i fitokemikalije, a izvrstan je izvor folata, vlakana i vitamina C i K.

Potiče probavu

Cvjetača je odličan odabir i za sve one koji imaju problema s probavom budući da sadržava visok udio hranljivih vlakana, oko 11 posto preporučljive dnevne količine. Potiče probavu, rješava nadutosti, regulira stolicu i ubrzava metabolizam.

Smanjuje rizik od raka

Antioksidanti koje cvjetača sadržava smanjuju utjecaj slobodnih radikala, štetnih molekula povezanih s rakom. Istraživanja su pokazala kako cvjetača može spriječiti rizik od raka debelog crijeva, raka usta, grla, pluća, raka želuca i raka dojke. Baš poput svojih rođaka kupusnjača, poput brokule ili kelja, cvjetača je prepuna protuupalnih, antioksidativnih i detoksificirajućih nutrijenata..

Utječe na zdravlje kostiju

Studije su pokazale i da je vitamin K koji sadržava cvjetača, vrlo bitan za zdravlje kostiju jer povećava efektivnost proteina uključenih u proces mineralizacije kosti i potiče ravnotežu kalcija u organizmu.

Povećava imunitet

Cvjetača je prepuna važnih hranljivih sastojaka i vitamina te potiče imunitet. Bogata je vitaminom B, magnezijem, kalijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.