efikasno mršavljenje

Evo u koje doba dana vježbati za najbrži gubitak kilograma

27.09.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Najnovije istraživanje dokazalo je kako tjelovježba u jutarnjim satima utječe na brži gubitak kilograma za razliku od fizičke aktivnosti u drugo doba dana

Iako pitanje optimalnog vremena za vježbanje dosad nije bilo definirano, najnoviji dokazi jasno pokazuju kako je fizička aktivnost između 7 i 9 sati najefikasnija za mršavljenje.

Znanstvenici su utvrdili da ispitanici koji vježbaju u ovo doba dana imaju smanjenu razinu masnoće u tijelu i tanji struk, čak i kada su ukupno bili manje fizički aktivni od ljudi koji su vježbali poslijepodne i navečer.

'Zna se da je tjelovježba ključna za uspješno upravljanje težinom, no do sada nismo imali jasnoću po pitanju optimalnog vremena u danu', istaknuo je dr. Tongyu Ma, voditelj ovog istraživanja u kojem je sudjelovalo čak 5285 osoba.

Najzanimljiviji podatak jest kako je skupina koja je vježbala ujutro provodila manje vremena u fizičkim aktivnostima te više sjedila tijekom dana, a i dalje imala bolje rezultate!

'Ovi dokazi pokazali su da bi pronalazak vlastitog stila tjelovježbe i njeno odrađivanje u jutarnjim satima (između 7 i 9) moglo odigrati veliku ulogu u procesu mršavljenja', poručuju znanstvenici.

Iako priznaju da im nije posve jasan uzrok ovih rezultata, čini se kako na njih utječe cirkadijalni ritam, prirodni ciklus spavanja i budnosti, koji obuhvaća brojne hormonalne i druge biološke procese.

'Nova studija samo podupire ranije dokaze prema kojima jutarnja tjelovježba pozitivno utječe na snižavanje krvnog tlaka, stresa i tjeskobe, kao i u poboljšanju kognitivnih funkcija tijekom dana', napomenuo je dr. Michael Fredericson sa Stanforda.

Zaključak autora je jasan - jutarnja tjelovježba mogla bi biti važan čimbenik u prevenciji pretilosti te jedan od bitnih saveznika u borbi s viškom kilograma.