prava supernamirnica

Pomaže u mršavljenju, jača kosti i regulira šećer u krvi; evo zašto je dobro jesti svježi sir

17.09.2023 u 07:50

Bionic
Reading

Mali udio kalorija i visok postotak proteina samo je jedan od razloga zbog kojih je tako lako dostupni svježi sir prava supernamirnica

Svježi sir jedna je od najpodcjenjenijih namirnica, o čijim se brojnom pogodnostima za zdravlje nepravedno malo govori. Rijetko ćemo je naći izloženu na otmjenom pultu u trgovini ili u receptima za omiljenu hranu, no postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih bismo ga trebali jesti - svaki dan!

Ovaj sir svrstava se u red najzdravijih mliječnih proizvoda jer ima malo kalorija, a istovremeno pruža proteine i vitalne hranjive tvari.

Ovisno o udjelu masti u usirenom mlijeku, dostupan je kao nemasni, s niskim udjelom masti (1% ili 2%) ili punomasni. Vrsta mlijeka utječe na nutritivni sadržaj, a kako biste dobili najviše za svoj novac, birajte onaj punomasni jer sadrži najviše proteina.

'Svjež sir nudi mnogo zdravstvenih prednosti i lako ga je dodati prehrani. Odličan je izvor kalcija, važnog za zdravlje kostiju, a pomaže i u reguliranju razine šećera u krvi', rekla je dijetetičarka Julia Zumpano pa pojasnila njegove brojne dobrobiti zbog kojih ćete dobiti momentalnu želju da ga što prije uvrstite u svoju prehranu.

Pomaže kod mršavljenja

Tri čimbenika čine svježi sir odličnim izborom ako želite izgubiti kilograme ili održati težinu:

  • Visok udio bjelančevina: istraživanje otkriva da prehrana bogata bjelančevinama pomaže u obuzdavanju apetita i upravljanju hormonima povezanima s apetitom, probavom i oslobađanjem inzulina.
  • Nizak udio masnoće: Punomasni svježi sir sadrži manje masnoće od nekih drugih sireva (4% masti naspram 30% masti u cheddaru), a visok sadržaj proteina čini ga izvrsnom opcijom s niskim udjelom masti.
  • Osigurava kalcij: Studije pokazuju da povećanje razine kalcija može pomoći u mršavljenju u kombinaciji s dijetom s ograničenim unosom kalorija.

Osigurava esencijalne aminokiseline

Svježi sir bogat je proteinom kazeinom. To je kompletan protein koji sadrži esencijalne aminokiseline, a koje su građevni blokovi proteina potrebnih tijelu.

Aminokiseline utječu na apetit, proizvodnju energije, imunološki sustav, raspoloženje, rast mišića te kvalitetniji san.

'Konzumiranje svježeg sira kao dijela uravnotežene prehrane jednostavan je način da osigurate da vaše tijelo dobije sve što mu treba', kaže Zumpano.

Sastav koji ga čini supernamirnicom

Porcija od 100 grama (nešto manje od pola šalice) nemasnog (2%) svježeg sira ima sastav kao prava supernamirnica:

Kalorije: 84

Masti: 2,3 grama

Proteini: 11 grama

Ukupni šećeri: 4,1 gram

Kalcij: 103 miligrama (8% dnevne vrijednosti ili DV)

Fosfor: 148 miligrama (12% DV)

Kalij: 120 miligrama (3% DV)

Selen: 14,6 mikrograma (27% DV)

Natrij: 321 miligram (14% DV)

Podržava zdravlje kostiju

Svježi sir ima tri hranjiva sastojka koja pomažu zdravlju kostiju: kalcij sprječava osteoporozu, koja može dovesti do prijeloma kostiju, fosfor je ključan za pravilan razvoj i snagu kostiju, a proteini pomažu u održavanju mineralne gustoće i smanjenju rizika od prijeloma.

'Zdravlje kostiju je kritično kako starite. Dodavanje svježeg sira prehrani je jednostavan način da ih ojačate', tvrdi liječnica.

Pomaže u kontroli razine šećera u krvi

Obični svježi sir ima malo ugljikohidrata, što ga čini izvrsnim izborom za sve koji imaju problema s povišenim šećerom. Sporo probavljivi protein kazein u svježem siru također pomaže u sprječavanju skokova šećera u krvi.

'Odaberite obični svježi sir, tj. izbjegavajte proizvod koji je već upakiran s voćem ili ima dodanog šećera', ističe Zumpano.

Doprinosi uravnoteženom radu crijeva

Probiotici su živi mikroorganizmi koji mogu poboljšati ravnotežu dobrih i loših bakterija u crijevima (crijevna mikrobiota). Proces sirenja koji se koristi za proizvodnju svježeg sira dodaje korisne bakterije koje mogu pospješiti zdravlje crijeva.

Ali, za razliku od grčkog i običnog jogurta, koji gotovo uvijek sadrže probiotike, nije svaki svježi sir jednak.

'Ako želite svježi sir koji daje probiotike, provjerite etiketu da vidite sadrži li 'žive i aktivne kulture'', kaže Zumpano.

Potiče razvoj mišića

Sporo otpuštajući protein u svježem siru ne pomaže samo probavi. Također je važan za izgradnju mišićnog tkiva i pomaže mišićima da se oporave nakon vježbanja.

'Protein kazein opskrbljuje stanice aminokiselinama tijekom duljeg razdoblja, što pomaže mišićima da se oporave umjesto da se razgrađuju', objašnjava Zumpano.

Razmislite o tome da nakon treninga pojedete svježi sir kako biste maksimalno iskoristili svoj trud!

Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

Istraživanja pokazuju da povećanje unosa mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od nekih (iako ne svih) vrsta raka.

'Imamo još mnogo toga naučiti o povezanosti mliječnih proizvoda i prevencije raka, ali jasno je da uključivanje mliječnih proizvoda u uravnoteženu prehranu ima zaštitni učinak', zaključuje dijetetičarka.

Stručnjaci vjeruju da unos više kalcija može pružiti zaštitu od raka mjehura, debelog crijeva, želuca te raka dojke.

Savjeti za dodavanje svježeg sira u prehranu

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) preporučuje da odrasli uzimaju tri šalice mliječnih proizvoda dnevno. Svježi sir može pomoći da postignete taj cilj.

Kada uključite svježi sir u prehranu, zapamtite sljedeće:

  • Provjerite oznaku nutritivne vrijednosti: Posude svježeg sira za jednu porciju mogu varirati u veličini i nutritivnom sastavu.
  • Razmotrite svoju toleranciju na laktozu: laktoza u siru opada s godinama. Svježi sir često sadrži više laktoze od odležanih sireva. Ako imate intoleranciju na laktozu, razmislite o svježem siru bez laktoze.
  • Pripazite na natrij: Svježi sir može biti bogat natrijem, pa se odlučite za onaj s niskim udjelom natrija ili bez njega kako biste se zaštitili od visokog krvnog tlaka i bolesti srca.
  • Budite kreativni: Postoji mnogo načina da jedete više svježeg sira. Razmislite o njegovom dodavanju u kajganu ili smjesu za palačinke. Ispecite ga u muffinima ili kolačima ili ga koristite kao zamjenu za kiselo vrhnje i ricottu.