Preventivom do zdravlja

Evo koliko često se trebate javiti svom stomatologu

18.09.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Prošlog tjedna je Hrvatska, kao i većina zemalja u Europskoj Uniji, obilježila Europski dan oralnog zdravlja. Što to znači? Brigom o oralnom zdravlju i preventivnim pregledima mogu se riješiti problemi oralnog zdravlja, ili pak mogu biti otkriveni u ranom stadiju. Iako je ovaj datum važan za stomatologe, također bi i ostatak godine trebalo više razgovarati o oralnom zdravlju

Svjesni toga, iz Poliklinike ARENA su odlučili provesti svoju akciju „Preventivom do zdravlja“, kojom pozivaju sve pacijente na redoviti specijalistički pregled. Tom prilikom pacijenti se mogu savjetovati sa stomatologom oko pravilne oralne higijene te koliko su često potrebne daljnje specijalističke kontrole.

Kako očuvati zube i desni zdravima?

Jednostavna rutina može vam pomoći očuvati usnu šupljinu zdravom i čistom. Briga o oralnom zdravlju pomaže u prevenciji problema sa zubima, a evo što je važno:

– pranje zubi zubnom pastom najmanje dva puta dnevno (ujutro i navečer),

čišćenje međuprostora interdentalnim četkicama barem jedanput dnevno, korištenje zubnog konca kao i vodice za ispiranje usta,

– dobre navike u vidu hrane i smanjena konzumacija šećernih napitaka,

– redoviti pregledi kod stomatologa (dva puta godišnje, osim ako ste trudnica, u ortodontskoj terapiji, ili po preporuci stomatologa - onda je pregled potrebno napraviti češće).

Iako mnogi redovito četkaju zube, većina ljudi ne čisti interdentalne prostore i ne posjećuje stomatologa redovito. Čak i najmanje nadogradnje u dnevnoj rutini održavanja oralnog zdravlja mogu pridonijeti dugoročnoj koristi.

Stomatolozi se mogu pobrinuti za sva nastala oštećenja ili bolesti desni, ali vaše najsnažnije oružje je temeljita svakodnevna oralna higijena.

Koliko često moram četkati zube?

Barem dva puta dnevno, a preporučljivi su kružni pokreti u trajanju 2 - 3 minute. Ukoliko primijetite krvarenje desni, dogovorite svoj termin kod stomatologa u što kraćem roku.

Ukoliko niste bili na specijalističkom pregledu dulje od 6 mjeseci ili osjećate bol, obratite se za pomoć u Polikliniku ARENA na broj 01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb

Tel: 01/6542-655

Web: http://www.arenapoliklinika.hr

E-mail: info@arenapoliklinika.hr

Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/