dobro je znati

Evo koji su komadi mesa najukusniji za roštilj, gulaš ili pečenje

12.09.2017 u 10:42

Bionic
Reading

Velik ste ljubitelj mesa, ali ne znate odabrati pravi komad za roštilj, pečenje ili gulaš? Mesar Branko Vidović otkrio nam je nekoliko osnovnih trikova koji će vam pomoći da prepoznate svježe meso, napravite idealne ćevape i naučite kako se priprema koji komad mesa

Planirate počastiti svoje najbliže ukusnim gulašom ili roštiljem za nedjeljni ručak i zaraditi komplimente na račun svojih kulinarskih umijeća, ali ne znate koje meso kupiti i kako prepoznati svježi komad?

Važno je znati prepoznati kvalitetan komad mesa te kako ga pripremiti. Kako bismo vam pomogli u tome, pomoć smo zatražili od mesara Branka Vidovića, jednog od dobavljača mesa na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu.

1. Odrezak

Za odreske bilo koje vrste, bilo da ih pripremate na naglo, bilo uz neki ukusni umak, najbolje je odabrati juneći but. Junetina je mlađe govedo starosti od 12 do 24 mjeseca pa je meso mekše i idealno za pripremanje u saftu uz domaće njoke, palentu ili rižu.

2. Roštilj

Planirate li oduševiti svoje goste ili priuštiti si vrhunsku mesnu deliciju na roštilju, onda su pravi izbor ramstek i biftek. Ovi goveđi ili juneći komadi najkvalitetniji su komadi mesa koji ne zahtijevaju dugačku termičku obradu i idealni su za pripremu na žaru.

3. Juha

Mesar Branko Vidović tvrdi kako je bistra juha najukusnija ukuhate li u nju juneći flam, odnosno potrbušinu ili juneći bočnjak.

4. Pečenje

Za sočno pečenje najbolja je svinjska vratina u komadu, koju je dovoljno preliti uljem, solju i paprom te prekriti aluminijskom folijom i peći dva sata u pećnici na 250°C.

5. Gulaš

Ukusni juneći, goveđi ili svinjski gulaš možete napraviti s vratom, bočnjakom ili butom, uz neizostavne domaće njoke koji će oduševiti vaše ukućane.

6. Pohano

Pohano meso ne mora uvijek biti klasična piletina ili puretina. Svinjski but odlična je varijanta za pohanje, tvrdi Vidović.

Razlika između govedine, junetine i teletine

Ako pripadate u skupinu onih koji ne znaju prepoznati o kojoj je vrsti mesa riječ, vrlo vjerojatno su vam u jednoj od mesnica podvalili govedinu pod teletinu, a da niste ni posumnjali. Kako vam se to ne bi dogodilo, važno je naučiti kako vizualno prepoznati je li riječ o govedini, junetini ili teletini.

'Meso je najlakše razlikovati po boji. Govedina je malo starije meso pa je njegova boja tamnije crvene boje, junetina je fino mlado crveno meso, a teletina je svijetloružičasto-sivkaste boje', otkrio je za tportal mesar Vidović, dodajući kako je meso važno znati pravilno izrezati.

'Meso se treba rezati ravno jer kada režete ukoso, ono se uvija. Dok režete, pazite da bude debljine jednog prsta', tvrdi.

Mljeveno meso

Oduvijek postoje nesuglasice oko toga treba li mljeveno meso pomiješati i jesu li ćevapi ukusniji kada se koristi više vrsta mesa.

'Mljeveno meso je najbolje pomiješati. Može se pomiješati juneća lopatica, juneći flam i juneći vrat, a najukusnije je kada se pomiješa više vrsta mesa. Odlična kombinacija je mljevena janjetina, teletina i junetina, što je potrebno ravnomjerno podijeliti', otkriva nam Vidović.

Ono što je važno za mljeveno meso je da odabrani komad mesar izmelje ispred vas jer ono već pripremljeno uglavnom sadrži mali udio mesa, a većinom masnoće, neiskoristive ostatke i bojila.

Kako prepoznati svježe meso

Svinjetina i teletina svježe su dva do tri dana, dok govedina može potrajati i do sedam dana. Birajte komade mesa iz domaće proizvodnje jer su bolje kvalitete u odnosu na meso koje stiže iz ostatka Europe.

'Svježe meso mora biti rumeno i mora se svijetliti. Velik problem je to što u velikim trgovinskim lancima možete pronaći uvozno meso koje je često lošije kvalitete i nije svježe, što se vidi po boji. Takvo meso je tamnije, sivkaste boje. Također je moguće prepoznati ako je meso prethodno bilo zaleđeno i zatim stavljeno u prodaju, jer izgubi svoju originalnu boju te bude sivkasto', upozorava Branko Vidović.