TOP IZBOR

Ove dvije salate su najbolje osvježenje uz prvomajski roštilj

01.05.2025 u 11:01

Bionic
Reading

Salate su najukusnije i najosvježavajuće kada ih pripremite nekoliko sati unaprijed i dobro rashladite prije posluživanja. Ako roštiljate na otvorenom, držite ih u hladnjaku ili rashladnoj torbi do trenutka posluživanja kako bi zadržale svježinu i bile savršen prilog uz masnija jela s roštilja

Prvi svibanj samo što nije stigao, a s njim i omiljeni proljetni ritual – roštiljanje s obitelji i prijateljima. Dok se ćevapi, pljeskavice i kobasice puše na žaru, pravo je vrijeme da razmislite o prilozima koji će upotpuniti bogatu mesnu ponudu vašeg prvomajskog ručka.

Teško meso, osim dobre marinade, traži lagane, osvježavajuće salate koje će unijeti svježinu i olakšati svaki zalogaj, a mi vam donosimo dva provjerena recepta za salate koje su neizostavne uz svaki roštilj – kremasti coleslaw i klasičnu salatu od krastavaca s vrhnjem.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pripremite ih u količini dovoljnoj za desetak ljudi i uživajte u savršenom balansu okusa!

Coleslaw – kraljica roštilj salata

Coleslaw je salata od svježeg kupusa i mrkve s kremastim umakom na bazi majoneze, koja se sjajno slaže uz sva roštiljska jela.

Sastojci za 10 osoba:

  • 1 velika glavica kupusa (možete kombinirati zeleni i ljubičasti)
  • 5 srednjih mrkvi
  • 1 manja jabuka (po želji, za dodatnu svježinu)
  • 1 vezica svježeg peršina

Za umak:

  • 400 g majoneze
  • 250 g čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
  • 4 žlice jabučnog octa ili limunova soka
  • 3 žlice dijon senfa
  • 2 žličice meda ili šećera (po želji)
  • 1 žličica sjemenki celera (nije obavezno)
  • sol i svježe mljeveni papar po ukusu

Priprema:

  1. Kupus očistite, prerežite na četvrtine i sitno narežite ili naribajte. Mrkvu i jabuku naribajte, a peršin sitno nasjeckajte.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte povrće i peršin.
  3. U posebnoj posudi izmiješajte sve sastojke za umak. Kušajte i prilagodite slatkoću, kiselost i začine.
  4. Dvije trećine umaka prelijte preko povrća i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još umaka za kremastiju teksturu.
  5. Salatu ostavite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja kako bi se okusi proželi i kupus omekšao.
Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Salata od krastavaca i vrhnja – klasik koji nikad ne dosadi

Ova lagana, kremasta salata od krastavaca i vrhnja pravi je spasitelj uz masnija jela s roštilja. Priprema je brza, a rezultat je uvijek osvježavajuć i ukusan prilog.

Sastojci za 10 osoba:

  • 8–10 većih svježih krastavaca
  • 500 g kiselog vrhnja
  • 2–3 režnja češnjaka (po želji)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice vinskog octa ili limunovog soka
  • sol i papar po ukusu
  • svježi kopar ili peršin (po želji)

Priprema:

  1. Krastavce operite i narežite na tanke kolutove (po želji ih ogulite).
  2. Posolite krastavce i ostavite ih 10 minuta da puste vodu, potom ih lagano ocijedite.
  3. Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite.
  4. U većoj zdjeli pomiješajte krastavce, kiselo vrhnje, češnjak, maslinovo ulje i ocat. Začinite solju i paprom, a po želji dodajte i svježi kopar ili peršin.
  5. Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja