Salate su najukusnije i najosvježavajuće kada ih pripremite nekoliko sati unaprijed i dobro rashladite prije posluživanja. Ako roštiljate na otvorenom, držite ih u hladnjaku ili rashladnoj torbi do trenutka posluživanja kako bi zadržale svježinu i bile savršen prilog uz masnija jela s roštilja
Prvi svibanj samo što nije stigao, a s njim i omiljeni proljetni ritual – roštiljanje s obitelji i prijateljima. Dok se ćevapi, pljeskavice i kobasice puše na žaru, pravo je vrijeme da razmislite o prilozima koji će upotpuniti bogatu mesnu ponudu vašeg prvomajskog ručka.
Teško meso, osim dobre marinade, traži lagane, osvježavajuće salate koje će unijeti svježinu i olakšati svaki zalogaj, a mi vam donosimo dva provjerena recepta za salate koje su neizostavne uz svaki roštilj – kremasti coleslaw i klasičnu salatu od krastavaca s vrhnjem.
Pripremite ih u količini dovoljnoj za desetak ljudi i uživajte u savršenom balansu okusa!
Coleslaw – kraljica roštilj salata
Coleslaw je salata od svježeg kupusa i mrkve s kremastim umakom na bazi majoneze, koja se sjajno slaže uz sva roštiljska jela.
Sastojci za 10 osoba:
- 1 velika glavica kupusa (možete kombinirati zeleni i ljubičasti)
- 5 srednjih mrkvi
- 1 manja jabuka (po želji, za dodatnu svježinu)
- 1 vezica svježeg peršina
Za umak:
- 400 g majoneze
- 250 g čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja
- 4 žlice jabučnog octa ili limunova soka
- 3 žlice dijon senfa
- 2 žličice meda ili šećera (po želji)
- 1 žličica sjemenki celera (nije obavezno)
- sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema:
- Kupus očistite, prerežite na četvrtine i sitno narežite ili naribajte. Mrkvu i jabuku naribajte, a peršin sitno nasjeckajte.
- U velikoj zdjeli pomiješajte povrće i peršin.
- U posebnoj posudi izmiješajte sve sastojke za umak. Kušajte i prilagodite slatkoću, kiselost i začine.
- Dvije trećine umaka prelijte preko povrća i dobro promiješajte. Po potrebi dodajte još umaka za kremastiju teksturu.
- Salatu ostavite u hladnjaku barem sat vremena prije posluživanja kako bi se okusi proželi i kupus omekšao.
Salata od krastavaca i vrhnja – klasik koji nikad ne dosadi
Ova lagana, kremasta salata od krastavaca i vrhnja pravi je spasitelj uz masnija jela s roštilja. Priprema je brza, a rezultat je uvijek osvježavajuć i ukusan prilog.
Sastojci za 10 osoba:
- 8–10 većih svježih krastavaca
- 500 g kiselog vrhnja
- 2–3 režnja češnjaka (po želji)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice vinskog octa ili limunovog soka
- sol i papar po ukusu
- svježi kopar ili peršin (po želji)
Priprema:
- Krastavce operite i narežite na tanke kolutove (po želji ih ogulite).
- Posolite krastavce i ostavite ih 10 minuta da puste vodu, potom ih lagano ocijedite.
- Češnjak sitno nasjeckajte ili protisnite.
- U većoj zdjeli pomiješajte krastavce, kiselo vrhnje, češnjak, maslinovo ulje i ocat. Začinite solju i paprom, a po želji dodajte i svježi kopar ili peršin.
- Dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja