NAJNOVIJI TRENDOVI

Evo kakve su cipele totalni hit!

27.01.2014 u 15:21

Bionic
Reading

Ako je vjerovati prognozama najnovijih modnih trendova, vrijeme je da odbacite cipele na petu i posegnete za onima ravnih potplata, a čini se da su najnovijem modnom kriku podlegle i modne ikone Kate Moss i Alexa Chung koje na crvene tepihe bez pardona stižu u ravnim cipelama

Mnogi će se složiti s mišljenjem da dotjeran i glamurozan styling jednostavno zahtijeva vrtoglavo visoke potpetice, a da ista haljina u kombinaciji s cipelama ravnih potplata mnogima djeluje nezgrapno i nedotjerano. No vrijeme je da odbacite te pretpostavke i predrasude, tvrde vodeći modni stručnjaci. Kako piše Daily Mail, sve veći broj žena, ali dizajnera izbjegava cipele visokih potpetica u korist znatno udobnijih, ravnih cipela.

Slavne osobe, uključujući Alexu Chung, Peaches Geldof i Kate Moss, smatraju se odgovornima i zaslužnima za to što su ravne cipele ponovno postale cool, a kako bi to dokazale, nosile su ih čak i na crveni tepih.

Sudeći prema novom istraživanju, žene sve više zanima sama udobnost te su sve rjeđe spremne izdržati agoniju koju nerijetko izazove nošenje visokih potpetica. Početkom ovog mjeseca glumica Emma Thompson se na dodjeli Zlatnih globusa popela ni više ni manje nego bosonoga na pozornicu te rekla: 'Izula sam štikle, a to je zapravo feministički čin, jer zašto ih nosimo? One su tako bolne i besmislene.'

Prema Mintelovoj modnoj analitičarki, Tamari Sender, Emma Thompson nije jedina, pa tako više od tri četvrtine kupaca stavlja udobnost ispred mode kada se radi o kupnji obuće. 'Žene mlađe od 35 godina spremne su žrtvovati udobnost u korist mode. Za razliku od njih, ženama u pedesetim godinama najvažnija je udobnost', kaže Tamara Sender.

I doista, porast prodaje ravnih cipela je itekako uočljiv, pa tako Mintelovo istraživanje pokazuje povećanu prodaju tih cipela u dućanima visoke i ulične mode, a više od tri petine žene priznaje da su kupile barem jedan par ravnih cipela u posljednjih godinu dana. Jedan od pokazatelja sve veće popularnosti ravnih cipela je i činjenica da su u SAD-u žene prošle godine na cipele ravnih potplata potrošile 5,2 milijuna dolara dok su za iste cipele 2012. godine potrošile 3,5 milijuna dolara. Prošle godine su pak na cipele s visokom petom potrošile 4,5 milijuna dolara, što je šest posto manje nego 2012. godine.

'Razlog zašto se ravne cipele tako dobro prodaju je taj da odlično pašu uz androginu siluetu koja je trenutno u modi. Pete dobro izgledaju uz haljine, no ravne cipele odlično idu uz uske hlače te predimenzionirane jakne i kapute', kaže Lorna Hall, voditeljica maloprodaje u WGSN-u.