RIBLJA DELIKATESA

Evo kako postići savršeno spremljen odrezak tune u svega nekoliko minuta

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Šušković

Odrezak tune brz je i jednostavan obrok čija priprema ne zahtijeva mnogo. Međutim ovaj cijenjeni komad ribe mnogi ne ispeku pravilno, pa smo upitali grill majstora Davora Šuškovića koji su njegovi savjeti kako postići savršeno spremljen tuna steak

‘Morska teletina’, kako u žargonu nazivaju tunu jedna je od najpoznatijih i najomiljenijih vrsta riba. Konzumacija ovog mesa dovodi do normalizacije srca i mozga, izvrsna je prevencija smanjenja vida, a također se protivi nastanku i razvoju karcinoma. Osim toga tuna je vrlo korisna za borbu protiv bolova u artritisu. Zahvaljujući Omega-3 kiseline, konzumiranje tune smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

Prednosti konzumacije ove ribe već su odavno jasne, no kako točno spremiti ovaj kvalitetan prehrambeni proizvod mnogima još uvijek nije.

Tuna se jede sirovo, prženo, pirjano, pečeno i konzervirano. Mi ćemo se ovoga puta orijentirati na pečenu tunu. Bilo da ga spremate na tavi ili na roštilju tunu je potrebno pažljivo ispeći odrezak tune, a evo nekoliko stvari na koje valja pripaziti.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Šušković

Chef i grill majstor Davor Šušković za tportal je otkrio male trikove kojima se koristi prilikom pripreme tuna odreska, kojeg kako ističe, najradije sprema na roštilju.

'Tuna odrezak, kao i svaki drugi odrezak koji planiramo peći na roštilju, ne smije biti pretanko narezan. Idealna debljina je između 2 i 3 cm. Kada pečemo na roštilju, koristi se drveni ugljen jer može postići puno veću temperaturu od briketa. Pečemo direktno iznad vatre koja bi trebala biti srednje visoke temperature (dlana visini 7-8 cm od rešetke izdržite držati 2-4 sekunde)', započeo je svoje iskustvo Davor.

Davor isto tako ističe da ako je odrezak prethodno bio zamrznut, da ga je potrebno na vrijeme odmrznuti i nakon vađenja iz hladnjaka držati 30 minuta na sobnoj temperaturi.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Šušković

'Tek par minuta prije pečenja svaku stranu lagano posolimo i popaprimo te premažemo maslinovim uljem. Dakle mažemo odrezak, a ne rešetku. Na vruću rešetku stavljamo tuna odrezak te ga nakon 60 sekundi zarotiramo za 60 stupnjeva kako bismo dobili savršeni quadrillage- grill marks. Nakon dodatnih 40 sekundi okrećemo tuna steak na drugu stranu te pečemo još 90 sekundi', zaključio je grill majstor kojem je ovako nešto već prava rutina.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Davor Šušković

Nakon što odrezak maknete s roštilja, po želji ga dodatno začinite solju, paprom, maslinovim uljem ili limunovim sokom.

Najvažnije je pripaziti na:

  • odrezak ne narezati pretanko (otprilike 2-3 cm)
  • posliti, popapriti i preliti uljem odrezak, ne rešetku, tek minutu prije pečenja
  • koristiti drveni ugljen
  • srednje jaka vatra
  • prvu stranu peći minutu i 40 sekundi otprilike
  • drugu stranu peći 90 sekundi

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!