ZA PRSTE POLIZATI

Tri jednostavna recepta: Slavni chef otkriva kako savršeno ispeći ribu u komadu

  • Autor: I. But.
  • Zadnja izmjena 15.03.2019 16:35
  • Objavljeno 15.03.2019 u 16:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Slavni chef Rick Moonen otkriva kako korak po korak odabrati i ispeći ribu u komadu što je jednostavnije moguće, a ukoliko vam je ovaj način pripreme dosadio, predlažemo vam dva alternativna načina pripreme koji će vašu ribu učiniti sočnom i bogatom okusima

Nije tajna da Hrvati ribu jedu u premalim količinama u odnosu na neke druge mediteranske zemlje, a osim visoke cijene, razlog je i to što se mnogima ne da čistiti i filetirati ribu. No, nema razloga zašto biste si pretjerano komplicirali život, kada ribu možete peći i u komadu, a okus će, obećajemo vam, biti božanstven.

Pečenjem u komadu riba zadržava sve svoje okuse, ukoliko znate pravilan način pripreme. Slavni chef i veteran kulinarske emisije 'Top Chef Masters', Rick Moonen, otkriva kako je pečenje ribe u komadu ukusnija i zapravo puno lakša opcija, pogotovo za početnike. Slavni chef otkrio je za The Huffington Post kako korak po korak pripremiti savršeno pečenog brancina, koji pripada u kategoriju najjednostavnijih riba za pripremu.

1. korak: Sprijateljite se s trgovcem na ribarnici

Bez obzira jeste li dovoljno sretni da u blizini imate ribarnicu ili ribu kupujete u obližnjoj trgovini, trudite se sprijateljiti s osobom iza pulta i od nje zatražite savjete o pravilnom odabiru i pripremi ribe. Najvažnije je da je riba koju kupujete svježa, kako bi okus bio stopostotan.

Dakle, osim što se u zraku mora osjećati miris mora, svježa riba bi trebala zadržati svoju boju i sjaj, a ljuske i koža trebaju biti netaknute. Oči ribe trebaju biti bistre, sjajne i ispupčene. Drugim riječima, riba treba izgledati živo. Prodavač bi vam trebao znati reći odakle je riba došla, te je li ulovljena ili je iz uzgoja. Ako ste dobri s prodavačem, zamolite ga da vam ribu očisti iznutra i izvana. Tako ćete, kada dođete kući, biti spremni odmah početi s kuhanjem.

2. korak: Ne bojte se zaprljati ruke

Iako je riba očišćena, za svaki slučaj isperite vodom tjelesnu šupljinu kako biste bili sigurni da ste re riješili svih tragova iznutrica. To je jako važno, jer bi u suprotnom riba imala gorak okus. Pomoću kuhinjskih škara odrežite peraje. Ispranu ribu posušite papirnatim ručnicima. Zatim ju postavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.

Zatim pripremite mješavinu začinskog bilja. Mješavina se može sastojati od češnjaka, peršina, timijana, origana i/ili ružmarina, te soli i papra. Njome napunite šupljinu. Ribu dobro začinite maslinovim uljem i soli i pecite je između 20 i 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 220°C. Ribu ni slučajno nemojte dirati ili okretati. Pustite pećnici i začinima da odrade svoje. Znate da je riba pečena radi kada koža postane fino hrskava.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

3. korak: Dobra prezentacija je jednako važna

Ribu servirajte u komadu na velikom pladnju, zajedno s pečenim krumpirom i povrćem ili nekim drugim planiranim prilogom. Na taj ćete način izbjeći 'masakriranje' ribe, a i riba će na stol stići topla, što vjerojatno ne bi bio slučaj ukoliko biste jednu po jednu ribu otkoštavali.

Druga opcija: Riba u škartocu

Ako se želite osigurati da okusi ne iscure, ribu možete omotati u papir za pečenje. U tom slučaju začinite posložite na ribu. Rasporedite narezani komorač, kapare, sušene rajčice, zelene masline te zalijte maslinovim ulje i prošekom. Ribu posolite i popaprite, dobro zamotajte i zavežite konopcem. Prebacite u lim za pečenje i pecite na istoj temperaturi otprilike isto vrijeme. Kad je riba pečena, izvadite je iz pećnice i pustite da tako zapakirana odstoji neko vrijeme. Prije posluživanja ribu pospite grančicama komorača i poslužite u komadu uz dodatak priloga.

Treća opcija: Riba u soli

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Očišćenu i posušenu ribu stavite u pleh prekriven slojem soli debljine 1 cm. U tako pripremljen pleh položite ribu i prekrijte je ostatkom soli u kojoj ste pomiješali umućena bjelanjka (2 bjelanjka dovoljna su za 1 kg ribe). Pazite da je riba potpuno prekrivena, jer ovaj sloj štiti površinu od direktnog izvora topline, pa se riba na taj način ravnomjerno peče. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 45 minuta. Nožem razbijte zapečeni sloj soli, izvadite ribu, premažite je maslinovim uljem i poslužite na pladanj zajedno s prilogom. Uz ribu servirajte i preljev od maslinovog ulja, češnjaka, limuna i peršina.

ŠTO KUHATI ZA BADNJAK

Donosimo vam riblje recepte najpoznatijih hrvatskih restorana

Pogledaj galeriju
15

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!