USAĐENI KORIJENI

Evo kako obitelj utječe na odabir partnera

14.09.2013 u 12:15

Bionic
Reading

Iako ste odrasla osoba te imate svoju obitelj, možda vas neke usađene vrijednosti vaših roditelja ponekad stjeraju u kut. Evo u čemu je možda i vaš problem, a riješit ga možete tek nakon što ga detektirate

Vaši sadašnji odnosi u obitelji djelomično se odigravaju tako da prenesete naučeno gledajući vezu svojih roditelja. Čini li vam se ponekad da ne znate otkuda potječu vaše reakcije i razmišljanja, možda se radi upravo o korijenima iz djetinjstva. Ono što ste gledali u vezi vaših roditelja, može ići tako daleko ima i utjecaj na odabir životnog partnera te ponašanje u vezi.

Tko je glavni

Obiteljska terapeutkinja i autorica knjige 'I Only Want to Get Married Once', Chana Levitan, za Women's Health kaže da žene, primjerice, biraju muškarce koji barem djelomično ponašanjem podsjećaju na očeve. Ako je u vašoj obitelji otac bio glavni, vjerojatno vam se sviđaju čvrsti muškarci, a ako ste se zaljubili u čovjeka mekšeg srca, sigurno ćete mu reći koji put da mora imati više stava.

Sve rješavate sami

Ako ste naučili u obitelji pomagati u rješvanju problema i smirivati situaciju u kući, to biste mogli prenijeti i kasnije u svoj život. Savjetnica Kavita J. Patel smatra da takve žene obično potraže muškarce koji vole asistenciju i pomoć kod rješavanja bilo kakvih problema.

Intimnost

I vaša otvorenost u javnosti te količina intimnosti koju dijelite s voljenom osobom imaju korijene u prošlosti. Ako ste imali roditelje koji nikada nisu razmjenjivali nježnosti pred vama, kao što je držanje za ruke, moglo bi vam biti jako neugodno kada vas partner prvi put poljubi pred prijateljima ili obitelji.

Kritika za sve

Jesu li vaši roditelji rado sve i svašta kritizirali? Pa, velika je šansa da ste i sami postali takvi. No, Patel kaže da je situacija puno zanimljivija ako je samo jedan roditelj imao tu lošu naviku. Recimo da je mama uvijek kritizirala tatu, a vama je naravno bilo žao. Razmislite malo da li i vi radite isto svome suprugu danas te zašto ste preizeli majčino ponašanje. Nisu to tako strašne pogreške, ali čim ih primijetite pokušajte se promijeniti na bolje.