NOVO ISTRAŽIVANJE

Evo kako ćete znati da je maslinovo ulje koje kupujete ne samo kvalitetno već i iznimno zdravo

30.08.2019 u 15:30

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je kako kemijski spoj oleokantal koji se nalazi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju može pomoći u obrani organizma od stanica raka

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dugo vremena se smatra superhranom koja pomaže u prevenciji brojnih kardiovaskularnih bolesti i bolesti povezanih s pamćenjem, kao što su primjerice dijabetes i Alzheimer, a sve zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima i esencijalnim masnim kiselinama nužnima za pravilan rad organizma.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS One tvrdi kako je ekstra djevičansko maslinovo ulje saveznik u borbi protiv raka. Pojedine vrste malinovog ulja, prema tvrdnjama znanstvenika, tijelo navodno mogu očuvati od nastanka raka.

Novinari iz Huffington Posta razgovarali su sa stručnjacima kako bi provjerili ove znanstvene tvrdnje i dobili odgovor na pitanje koje maslinovo ulje birati.

Ovo nije prva studija koja sugerira da maslinovo ulje ubija stanice raka. Ranije studije tvrdile su kako pojedine vrste maslinovog ulja mogu smanjiti rizik od razvoja raka, a sve zahvaljujući oleokantalu - antibakterijskom, antioksidativnom i protuupalnom kemijskom spoju koji se nalazi u visokokvalitetnim, nerafiniranim maslinovim uljima.

Najnovije istraživanje testirano na miševima pokazalo je kako kemijski spoj oleokantal koji se nalazi u ekstra djevičanskom maslinovom ulju može po ne samo da potvrđuje dosadašnja znanstvena otkrića, već sugerira da ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato oleokantalom ima puno veće zaštitno djelovanje na organizam, nego maslinovo ulje koje sadrži male količine ovog kemijskog spoja.

Dok ekstra djevičansko maslinovo ulje uspješno suzbija stanice raka, maslinova ulja koja ne nose oznaku 'ekstra djevičanskih' gotovo da imaju ikakav učinak.

Ono što je potrebno znati kod odabira ulja je to da ekstra djevičansko maslinovo ulje mora zadovoljiti visoke zahtjeve u smislu kemijskog sastava te ne smije sadržavati više od 0,8 posto slobodnih masnih kiselina. Također mora imati gorkast, paprenasti okus, blago zeleni izgled i prepoznatljiv miris zelenog, djelomično dozrelog voća i povrća ili svježe pokošene trave.

Maslinovo ulje s navedenim svojstvima sadrži najveću količinu oleokantala, a znanstvenici ističu kako može pomoći (s naglaskom na pomoći) spriječiti nastanak melanoma, raka dojke, jetre i crijeva.

Stručnjaci naglašavaju kako ovdje nije riječ o lijeku kojim je moguće izliječiti bolest, već o obliku prevencije, ukoliko ekstra djevičansko maslinovo ulje uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu, no valja uzeti u obzir i mnoge druge parametre koji utječu na nastanak bolesti kao što su primjerice genetske predispozicije za nastanak raka, stresan i nezdrav način života i manjak aktivnosti.

Također, riječe je o eksperimentalnom istraživanju koje je za sada provedeno na miševima, ali ne i ljudima, te je potrebno dublje istražiti utjecaj oleokantala na ljudski organizam prije nego što maslinovo ulje možemo smatrati prirodnim lijekom.