zdrava hrana

Moć namirnica: Evo kako si olakšati prehladu, a kako glavobolju

22.04.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Jabuke, banane, mlijeko i kava samo su neke od supernamirnica koje pomažu u uklanjanju specifičnih tegoba

Znanstvenici su dokazali da određena hrana može pomoći u otklanjanju specifičnih tegoba, od ublažavanja glavobolje, preko osnaživanja kostiju, pa do poboljšanja vida.

Riječ je o tzv. supernamirnicama bogatima vitaminima i mineralima koje pomažu kod konkretnih tegoba te na efikasan i prirodan način pospješuju rad čitavog organizma.

Sardine jačaju kosti

Sardine su možda jedne od manjih riba koje možete pojesti, no iznimno su bogate omega-3 zdravim masnoćama. Naime u samo 100 grama nalazi se tri grama ove hranjive tvari, kao i četiri mikrograma važnog vitamina D, što je trećina preporučene dnevne doze njegova unosa.

Kako narušavamo zdravlje nakon 50. Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Vitamin D ključan je za otpornost kostiju jer regulira razinu kalcija i fosfata u organizmu.

Također, u sardinama se nalazi obilje kalcija, što jača kosti, zube i mišiće, pojasnila je dr. Duane Mellor.

Kava ublažava glavobolju

Konzumirana u umjerenim količinama, kava pomaže ublažiti glavobolju tako što smanjuje obujam krvnih žila u mozgu.

Naime glavobolja je nerijetko uzrokovana upravo oticanjem krvnih žila oko mozga koje uzrokuju promjenu u protoku krvi, a dokazano je da kofein smanjuje dotok krvi u mozak za 27 posto.

Češnjak liječi prehladu

Iako ne baš osobito ugodnog mirisa, češnjak je ono što želite jesti u što većim količinama kada ste prehlađeni. Naime ova aromatična namirnica dokazano pomaže u smanjenju curenja nosa i grlobolje te vas brže oslobađa prehlade.

Razlog je taj što sadrži bioaktivne organosumporne spojeve koji poboljšavaju imunološku funkciju, a istraživanje je pokazalo da se osobe koje jedu češnjak za vrijeme prehlade brže riješe njenih simptoma.

Isto tako, osobe koje su tijekom 12 tjedana svaki dan uzimale ekstrakt češnjaka imale su 63 posto manje prehlada od placebo grupe.

Kelj pomaže u zacjeljenju posjekotina

Ako ste primijetili da vam obična posjekotina izaziva preobilno krvarenje, moguće je da vam nedostaje vitamina K, neophodnog za pravilno zgrušavanje krvi.

Upravo njime bogat je kelj te ga sadrži oko 40 mikrograma na 100 grama, što je oko polovica dnevnog unosa preporučenog ženama i trećina onog preporučenog muškarcima.

Za dostatan unos vitamina K poslužit će i bilo koje drugo zeleno povrće, a jedan od boljih odabira, uz kelj, jest brokula.

Jabuke i banane čine čuda za crijeva

Jabuke su pune vlakana i mogu učiniti čuda za vaša crijeva zbog visokog postotka topivih vlakana koja mogu ublažiti zatvor.

'Sadrže vrstu ugljikohidratnog pektina koji izmiče našoj probavi, ali ga razgrađuju bakterije u našem debelom crijevu djelujući kao prebiotik za održavanje zdravlja crijeva', kaže dr. Mellor.

Ali nisu samo jabuke te koje će obaviti ovaj posao. Konzumiranje raznovrsnog voća i povrća također će pomoći u održavanju zdravih crijeva.

'Za održavanje zdrave mješavine crijevnih bakterija (mikrobioma) važno je jesti raznovrsnu biljnu hranu, uključujući povrće, voće, sjemenke, orašaste plodove i mahunarke', zaključuje dr. Mellor.

S druge su strane banane čudotvoran lijek kod problema s proljevom. Preporuka je konzumacija zelenih banana, koje su još bogatije kalijem i otpornim škrobom što prolazi kroz tanko crijevo neprobavljen, a zatim hrani prijateljske bakterije u debelom crijevu, čime vraća probavu u normalnu.

Mlijeko za bolji vid

O tome koliko su mrkve dobre za očuvanje zdravlja očiju već se sve zna, no manje je poznato to da mlijeko ima sličan učinak.

Punomasno mlijeko sadrži vitamin A, protuupalno sredstvo koje pomaže zdravlju očiju.

'Vitamin A također se nalazi u jajima i iznutricama, zelenom lisnatom povrću, crvenoj paprici i rajčicama', rekao je dr. Mellor.

Đumbir liječi mučninu

Đumbir je poznat kao jedan od najvećih saveznika trudnica u prvom tromjesečju jer vrlo učinkovito liječi jutarnje mučnine.

Zdravstvene dobrobiti đumbira uglavnom proizlaze iz bioaktivne komponente gingerol i srodnih spojeva koji se nazivaju shogaoli, što mu daje osebujan okus.

Gingeroli i shogaoli djeluju tako da blokiraju djelovanje neurotransmitera acetilkolina i serotonina u tijelu, čime liječe mučninu, objašnjava studija iz 2014. objavljena u Korean Journal of Physiology & Pharmacology.

Batat ublažava grčeve u nogama

Ako redovito patite od grčeva u mišićima, batat bi mogao biti lijek koji tražite jer je pun kalija koji pomaže pravilnom radu mišića.

Da je batat supernamirnica, potvrđuje podatak da samo 100 grama ovog ukusnog povrća sadrži 337 miligrama kalija od 3500 miligrama preporučene dnevne doze.

Za sve one koji nisu preveliki ljubitelji slatkog krumpira, dobra vijest je da ćete sličan učinak dobiti konzumacijom običnog krumpira.

Zobena kaša za pravilan rad srca

Zobena kaša nije samo zasitan doručak - ona je i superhrana za vaše srce.

Tajna je u tome što zob smanjuje razinu masnoće u krvi i tako prevenira bolesti srca.

Naime zobena kaša sadrži topiva vlakna koja se zovu betaglukani, a koja mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i tako održavati pravilan rad srca.