JEDNOSTAVNI TRIKOVI

Evo kako ćete izbjeći suze prilikom sjeckanja luka

16.08.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Rezanje luka nikad nije bilo lakše uz ove jednostavne trikove koji će vam pomoći da izbjegnete uplakane i crvene oči

Rezanje bijelog luka zna biti neugodan posao, pogotovo kada ne možete zaustaviti suzenje i peckanje očiju koje izaziva sulfolna kiselina, kemijska reakcija do koje dolazi oslobađanjem enzima sintaze i sulfoksida prilikom sjeckanja glavice luka. Sulfolna kiselina pretvara se u spoj syn-propanethial-S-oksid koji u doticaju sa zrakom iritira rožnicu oka i izaziva suznu reakciju kao refleksu zaštitu.

Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje spriječiti plakanje u kuhinji, a da ne morate nositi masku za plivanje kao štit od ove ukusne namirnice.

Jedan od načina da spriječite suzenje očiju prilikom rezanja bijelog luka taj je da ga prije korištenja držite minimalno 30 minuta u hladnjaku ili 10 do 15 minuta u zamrzivaču. Hladan zrak sprečava proizvodnju iritirajućeg kemijskog spoja koji je glavni krivac za suze nad daskom za rezanje.

Međutim to ne znači da trebate sve vrijeme držati luk u hladnjaku ili zamrzivaču jer ćete na taj način ubrzati proces kvarenja.

Drugi način na koji ćete spriječiti reakciju je da bijeli luk isperete u vodi, što mu s druge strane može utjecati na okus. Izrežite krajeve luka i stavite ga u zdjelu s vodom. Ona će neutralizirati sulfolnu kiselinu, zbog čega neće doći do iritacije rožnice.

Bijeli luk se tijekom rasta miješa sa sumporom u tlu kako bi se stvorili aminokiselinski sulfoksidi koji se, kao što smo već spomenuli, pretvaraju u sulfolnu kiselinu prilikom sjeckanja te se kao posljedica toga uz pomoć enzima oslobađa plin syn-propanethial-S-oksid.

U korijenu luka nalazi se najveća koncentracija sumpora, stoga bi bilo najbolje da izbjegnete taj dio tijekom sjeckanja ne bi li vaše oči ostale suhe. Prepolovite luk po sredini tako da korijen ostane s bočne strane glavice te polovicu položite na dasku za rezanje na odrezani dio. Polovicu luka narežite na tri šnite i zatim nasjeckajte na kockice sve dok ne dođete do korijena.

Kako nasjeckati luk bez suzenja očiju Autor: YouTube

Ne biste li spriječili da plin dopre do vaših očiju, luk možete rezati pokraj prozora ili upaljenog fena koji će ga otpuhati dalje od lica.

Ono što je također važno uzeti u obzir prilikom sjeckanja luka jest korištenje oštrog noža koji će pomoći da se lakše nareže, zbog čega će manji broj stanica biti oštećen te će manja količina iritirajućeg plina ispariti u zrak.

No i vrsta luka koji koristite u kuhinji može učiniti razliku. Enzime koji stvaraju iritirajući plin u većoj mjeri sadrže bijeli i crveni luk, dok mladi luk i poriluk imaju manju količinu tog enzima te ne izazivaju suzenje i peckanje očiju.