BLAGDANSKE NAMIRNICE

Evo zašto su mladi luk i rotkvice idealno povrće

13.04.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Uskrsne zvijezde mladi luk i rotkvice imaju velike zdravstvene dobrobiti

Rotkvice su bogate kalijem, folnom kiselinom, antioksidansima i dobar je izvor bakra, mangana te vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrže kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Idealan je izbor za one koji žele smršavjeti, a također može pomoći kod problema s astmom i bolestima dišnih puteva.

Svježi sok od rotkvice slovi za stari narodni lijek koji pomaže kod izlučivanja žuči i odličan je izbor pri ublažavanju upala žučnog mjehura. Također ima antibakterijska i antigljivična svojstva te može pomoći protiv žutice jer normalizira proizvodnju bilirubina.

Mladi luk važan je za zdravlje organizma

Količina vode u mladom luku može biti i do 90 posto što rezultira manjkom ugljikohidrata, a samim time predstavlja zdravu grickalicu poput jabuke. Mladi luk također je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži veliku količinu vitamina C, ali i vitamine grupe B, vitamin E i provitamin A. Ako ga konzumiramo kuhanog, osjetit ćemo korist mladog luka zbog vlakana, što je bitno za dobru probavu.

Odličan je za zdravlje srca jer sprečava naslage plaka, odnosno stvaranje ugrušaka, čuvajući krvne žile od začepljenja i tromboze.

Loš zadah koji tradicionalno uzrokuje konzumiranje mladog luka možete ublažiti i potpuno suzbiti žvakanjem svježeg peršina ili listova mente. Namirnice poput mrkve, gljive ili obroka začinjenih limunom uspješno djeluju na nestanak mirisa luka. Uz navedene namirnice, zeleni čaj pokazuje se kao uspješan neutralizator spojeva u luku i češnjaku koji su zaslužni za specifičan miris.