VELIKA POHVALA

Evo kako Amerikanci hvale hrvatska vina

20.03.2014 u 09:56

Bionic
Reading

Uspješna američka tvrtka Wine Enthusiast u svom online izdanju pohvalila je proizvođače vina u Hrvatskoj i budućim posjetiteljima preporučila kamo da se upute i probaju vrhunske proizvode

Dalmacija

Dalmatinski dio Hrvatske od Dubrovnika do Zadra ima idealne uvjete za uzgoj bogatih i voćnih bijelih vina, pošipa i maraština grožđa. Crveno vino su babić i plavac mali. Na poluotoku Pelješcu nastaju dingač i postup, a slavna je vinarija Grgić. Proslavilo ih je vino Chateau Montelena Chardonnay koje je u Francuskoj 1976. osvojilo prestižnu nagradu.

Amerikanci Lee i Penny Anderson osnovali su vinariju Korta Katarina nakon posjeta ratom razorenoj Dalmaciji gdje su htjeli pomoći u obnovi.

Ernest Tolj ima top-premium linije vina Saints Hills, a 2006. angažirao je konzultantsku tvrtku Michel Rolland da naprave vino od hrvatskih i europskih sorti grožđa. Suha Punta i Piližota su poznati po svojim vinima od crnoga grožđa babić, a Zlatan otok na Hvaru nadaleko je poznat po bijelom vinu i crvenom plavcu.

Istra

Zbog prelijepih vinograda, istru često nazivaju drugom Toskanom. Kuhinja izrazito podsjeća na Italiju i uključuje lokalne prehrambene proizvode kao što su maslinovo ulje, bijeli tartufi ili pršut. Vinska regija obuhvaća otoke i područje oko Kvarnerskog zaljeva.

Istra je najpoznatija po osvježavajućim bijelim vinima koja se odlično slažu s ribljim menijima. Ako vas put nanese u Istru, probajte malvaziju i žlahtinu. Crvena vina su od stare vinske sorte teran i niza međunarodnih sorti, objašnjavaju u Wine Enthusiastu.

Također preporučuju vinariju Trapan u Šišanu budući da je njihova malvazija vrlo cijenjena, baš kao i istarski teran, cabernet sauvignon i syrah. Franc Arman i njegov sin Oliver imaju vinograde s vinarijom od 20 hektara, a tamo raste malvazija, sivi pinot, chardonnay, teran i cabernet franak.

Ivica Matošević pak ima Vina Matošević i smješteni su u malom selu Krunčićima. Usredotočeni su na istarsku malvaziju, chardonnay, merlot i teran.

Međimurje i Zagorje

Ljubitelji dobrog vina u ovom dijelu Hrvatske posjetit će vinariju Korak koja se ponosi chardonnayjem i pinot noirom u tradicionalnom burgundskom stilu. Iz Međimurja na sjeveru slavna su bijela vina pušipel, traminac, žuti muškat i rizling. Proizvode ih vinarije Jakopić, Kunčić i Štampar.

Bolfan radi osebujna vina pomoću sivog pinota, chardonnayja, sauvignon blanca i Rizlinga. Bolfan okusi kreću se od laganih, svježih vina istoimene linije, do velikih vina linije Primus i Paidia.

Slavonija

Slavonija je visoko cijenjena za bijela vina od graševine. Ova vina imaju svjež i čist okus te se osjeća mineralnost, možda iz vulkanskih elemenata u tlu.

Grad Kutjevo smatra se srcem uzgoja graševine, ističu u Wine Enthusiastu. Vina se također rade i od ostalih bijelih sorti, uključujući chardonnay, svi pinot i sauvignon blanc. Crveno vino se pak radi od blaufränkischa i nekoliko drugih međunarodnih sorti.

Jedan od najpoznatijih proizvođača je Vlado Krauthaker, koji je uzgoj započeo skromno s dva hektara. Danas njegovi vinogradi Krauthaker i vinarija obuhvaćaju čak 70 hektara. Ostali uspješni proizvođači su Čamak, Enjingi, Galić, Mihalj i Markota. Idete li takozvanim vinskim cestama, lako ćete ih pronaći i kušati vrhunska vina.

Izravno na obali rijeke Dunav Iločki podrumi su druga najstarija vinarija u Europi. Njihovo se vino čak posluživalo 2012. na dijamantnom jubileju kraljice Elizabete Druge.