UNESITE ZELENILO U DOM

Efektan i povoljan ukras: Ova biljka divno će izgledati na visokoj polici

03.07.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Svakom treba doza (ili više njih) zelenila unutar četiri zida, no nije uvijek lako odabrati biljku koja će biti odmor za oči i efektan ukras u prostoru, a pritom jednostavna za održavanje

Nismo svi 'šaptači biljkama' pa većina muku mučimo da ih održi na životu. Ponekad se čini da sve pogrešno radimo pa bi stoga bilo mudrije birati nezahtjevne biljke koja malo traže, a zauzvrat puno daju. Jedna od njih je puzavica Hoya linearis.

Ova biljka najefektnije će izgledati na visokoj polici, koja će dopustiti da je pokažete u svoj njezinoj raskoši. Krase je uski, gotovo paralelni listići na tanjim dugim granama koje mogu narasti i do 90 cm. Nazivaju je još voštanim ili porculanskim cvijetom.

Podrijetlo vuče s Himalaya, zimzelena je biljka iz porodice Asclepiadaceae, a pripada sukulentima. Ima nježne, tanke i mekane izboje koji se prelijevaju preko ruba posude stvarajući divnu, smirujuću viseću biljku.

Tamnozeleni listovi, uski su i dugi do 5 cm. Ljeti ih krase bijeli, mirisni cvjetovi voštanog izgleda. Potrebno joj je jako, ali neizravno svjetlo koje potiče cvjetanje te temperature iznad 10 ° C.

Tijekom cijelog ljeta dok je u fazi cvjetanja potrebno joj je zemlju treba održavati pomalo vlažnom, no treba biti dobro drenirana.

U hladnijim mjesecima potrebno joj je rjeđe zalijevanje, jednom tjedno, a potrebno ju je povremeno pošpricati i sobnom prskalicom.