NEKOLIKO SAVJETA

Kućne biljke su vam prestale rasti? Otkrijte zašto, ali i kako riješiti ovaj problem

26.05.2021 u 06:46

Bionic
Reading

Briga o kućnim biljkama iziskuje nešto truda, ali ima nečeg posebnog i umirujućeg u promatranju rasta svakog novog lista, stabljike ili izdanka. No isto tako vrlo frustrirajuće može biti kad biljka prestane s rastom, a nama se naizgled čini da sve radimo onako kako treba

Vrlo često uzgajivači su usredotočeni na održavanje biljke na životu, zbog čega je iznenađujuće česta pojava da uspore ili potpuno zaustave svoj rast, a razloga za to može biti više i, na sreću, greške je lako ispraviti.

Manjak hranjivih tvari

Iako se čini očiglednim, jedan od najčešćih razloga prestanka rasta vaših biljaka nedostatak je onoga što im je potrebno da bi uspijevale. Često pod hranjivim tvarima smatramo samo gnojivo i zaboravljamo da su biljkama za rast potrebni prirodno svjetlo i toplina. Kad toga nema, kao što je slučaj zimi, biljka svu svoju energiju čuva za preživljavanje i u tom modu preživljavanja može odbacivati lišće da hrana ne bi morala daleko putovati, a to definitivno usporava rast.

Znak nedostatka potrebnih hranjivih tvari mogu biti požutjeli ili tanki listovi, kao i gubitak šara na šarenim biljkama. Mislite li da bi nedostatak hranjivih tvari mogao biti uzrok usporenog rasta vaših biljaka, očito je rješenje osigurati im ono što im nedostaje. Ako vam se biljka nalazi u hladnijem, sjenovitom dijelu, probajte je premjestiti bliže prozoru koji gleda na istok ili jug.

I ne zaboravite da je sasvim normalno da biljke brzo rastu tijekom proljeća i ljeta, a da zimi prelaze u stanje mirovanja i prestanka rasta.

Štetočine

Suočavanje sa štetočinama noćna je mora svakog uzgajivača biljaka, a upravo bi one mogle biti razlog prestanka njihova rasta. Ako se biljci počelo naglo pogoršavati stanje, možda je napadnuta nekim od uobičajenih štetočina kao što su lisne uši ili pljesnive mušice.

Neke su bube manje, a neke više problematične, ali prvo što možete učiniti je obrisati listove biljke razrijeđenim deterdžentom za suđe, uljem nima ili komercijalnim sredstvima za odbijanje buba.

Suzbijeno korijenje

Ako već neko vrijeme imate biljku i u međuvremenu joj niste promijenili posudu u kojoj je uzgajate, možda je prestala rasti jer joj je korijenje suzbijeno. Nakon više godina u istoj posudi biljke iz tla iscrpe sve hranjive sastojke i svaki raspoloživi prostor popunjavaju korijenjem koje se stalno širi.

Neke biljke mogu godinama nesmetano rasti sa suzbijenim korijenjem, ali druge će se vrlo brzo suočiti s poteškoćama zadržavanja uspravnog položaja ili će im oslabjeti sposobnost upijanja vlage iz tla.

Vrlo je lako provjeriti je li vašoj biljci suzbijeno korijenje. Prvo što možete je podići posudu u kojoj raste i provjeriti izlazi li korijenje kroz rupe na dnu. Drugo je da biljku nježno podignete i ustanovite je li korijenje nabujalo i poprimilo oblik posude u kojoj raste.

Ako biljka pokazuje znakove suzbijenog korijenja, morat ćete je prenijeti u veću posudu u kojoj će se nesmetano širiti i nastaviti s rastom.

Biljka je ispunila svoj pun potencijal i dosegla konačnu veličinu

Ako ste riješili sve gore navedene uzroke i čini vam se da ne možete pronaći ništa loše što se tiče njege vaše biljke, velika je vjerojatnost da je dosegla svoju krajnju veličinu. Slično ljudima i životinjama, sobne biljke mogu imati gornju granicu rasta, a uglavnom su i uzgojene za sporiji rast kako bi služile kao ukras koji vam neće zauzeti cijelu prostoriju.

Međutim to što je vaša biljka dosegnula svoj maksimum i prestala rasti ne znači da je vaša jedina obaveza dati joj povremeno malo vode. Sada je važno održavati je, što uključuje povremenu rezidbu kako bi svoje starije grane mogla zamijeniti novima.