DŽENTLMENSKI NESPORAZUM

Dva stara Rolls Roycea u filmskoj potjeri!

25.02.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Možete li zamisliti dva gospodina finih manira kako ljubazno mole svoje šofere 'da nagaze' dok oni jedu (svaki svoj) obrok na stražnjem sjedalu? Slijedi prava ulična potjera u Rollsovima, no filmić je zapravo nastavak antologijske reklame za – senf!

Okej, ne živimo u SAD-u pa su male šanse da smo upoznati s fenomenom Grey Poupona, najpopularnijeg gurmanskog senfa u Americi. Reklamira se kao originalni senf iz Dijona (s bijelim vinom, razumije se) iako ga Kraft oduvijek proizvodi u SAD-u. Svejedno, košta triput više od pravih europskih senfova iz uvoza.

Jedan od glavnih razloga zašto svi znaju za Grey Poupon je čuvena TV reklama iz 1980-ih u kojoj si dvojica likova dodaju staklenku Poupona kroz prozore svojih limuzina Rolls Royce. Parodirana posvuda, od Wayneovog Svijeta do Family Guya, reklama je sada postala parodija same sebe!

Nije šala. Štoviše, ciljano emitirana u vrijeme sinoćnje dodjele Oscara, reklama je pravi mali hommage originalu (pravi se da je tzv. lost footage iz originala), ali i senfu Grey Poupon, Bondu iz doba Rogera Moorea, britanskim manirama i lagodnom životu. Kad ste, uostalom, vidjeli Rolls koji ima rotacijski top na šampanjac ili umjesto ulja koristi kavijar?