STROGA PRAVILA

Dress code kakav se rijetko viđa: Što se smije, a što ne smije nositi na pogrebu kraljice Elizabete II

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 19.09.2022 11:08
  • Objavljeno 19.09.2022 u 10:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

Engleska kraljevska obitelj dobro je poznata i po strogim pravilima odijevanja kojih se moraju pridržavati svi njihovi članovi, i žene i muškarci te djeca. Prvi sprovod jednog britanskog monarha u 70 godina zahtijeva, posve očekivano, razinu protokola vezanu uz odjeću kakva se danas rijetko viđa

Kada je u pitanju dress code na sprovodu, ne očekuje se ništa drugačiji pristup. To će biti prilika i za specifičnu kraljevsku modnu tradiciju poput vela, a on desetljećima nije viđen - od pogreba kralja Georgea VI, oca kraljice Elizabete II.

Dakako, puno se u medijima raspravljalo i o tome tko će moći nazočiti kraljičinom pogrebu u vojnoj odori.

'To je sve vrlo formalno. Riječ je o protokolu sprovoda za najvišu od najviših', rekla je Marlene Koenig, kraljevska povjesničarka i autorica web stranice Royal Musings.

Što se smije odjenuti

Velik dio odjeće na sprovodu bit će onakav kakav biste i očekivali: klasične crne haljine za žene i odijela za muškarce. Naravno, šeširi će biti de rigueur za žene. Ali zanimljivi detalji koji privlače pažnju (i, naravno, naslovnice) i standard su na svečanijim događajima, poput kraljevskih vjenčanja, ovoga puta ostat će u ormarima u korist diskretnijih, manje upadljivih komada.

Nakon smrti Njezina Veličanstva britanski ateljei i domaće modne kuće pripremili su se za 'napad' narudžbi. 'Prilagodili smo našu trgovinu samo za crne šešire u iščekivanju potreba naših kupaca. Ono što smatram najprikladnijim je jednostavnost u silueti i teksturi. Naravno, veo je također dio žalosti pa su mnogi od naših jednostavnih crnih šešira ponovno obrubljeni kratkim velovima. Rekao bih da to nema puno veze s modom ili trendovima, a puno više s poštovanjem prema kraljici uz izbor prikladne odjeće', rekao je Stephen Jones, kreator iz Londona.

  • +8
  • +5

Tisuće na ulicama iščekuju ispraćaj kraljice Elizabete

Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Istaknute članice poput Kate Middleton, princeze od Walesa, i supruge kralja Charlesa III, kraljice supruge Camille, vjerojatno su već mjesecima, ako ne i godinama, imale pripremljene haljine za ovu prigodu i stajale su im u ormarima. Kate, kao i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, čija je odjeća uvijek predmetom brojnih rasprava u medijima, ali i javnosti, možda će odlučiti obući već nošenu odjeću.

'Prilično su svjesne toga da se o njihovoj modi naveliko raspravlja', rekla je kraljevska povjesničarka Jessica Storoschuk iz An Historian About Town. 'Vidimo ih kako nose već viđeno i recikliraju modne komade na događajima na kojima ne žele skrenuti pažnju sa svega što se događa', objašnjava ona.

Inače, velovi su desetljećima bili neizbježan dio kraljevskih sprovoda, a kraljica Elizabeta II, princeza Margaret, Kraljica Majka i kraljica Mary nosile su ih na sprovodu kralja Georgea VI. Međutim 2002., kada je umrla Kraljica Majka, velovi se nisu nosili na njenom sprovodu. Državni sprovod za vladajućeg monarha ipak je formalnija i značajnija prigoda pa ostaje vidjeti hoćemo li ih vidjeti i na sprovodu kraljice. Iako se mnogi obožavatelji kraljevske obitelji nadaju tome, kao znak raskoši monarhije, kralj Charles mogao bi savjetovati izostanak zastarjelih dodataka, osobito dok se priprema uvesti eru 'smanjene monarhije' kako bi opravdao postojanje te institucije u današnjem svijetu.

  • +6
  • +3

Kraljičini unuci na bdijenju

Izvor: Profimedia / Autor: Andy Hall/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ovo je tako jedinstvena prilika da se podsjetimo na položaj koji imaju ti ljudi jer nitko drugi ne ide uokolo noseći dug svečani crni kaput, dijamantni nakit i veo. Vidimo to samo jednom u nekoliko desetljeća za monarhovu smrt', rekla je kraljevska modna stručnjakinja Christine Ross.

Princeza od Walesa i vojvotkinja od Sussexa uspjele su pronaći zlatnu sredinu tijekom službe za doček kraljičinog lijesa u Westminster Hallu u srijedu te su nosile manje dramatične velove - tanke, prozirne i mrežaste velove koji dijelom prekrivaju lice - kao suvremeniji i manje dramatičan dodatak. Možda ćemo vidjeti sličan pristup na sprovodu kraljice.

'Bila bih jako iznenađena ako 2022. žene budu pokrivene. Mislim da smo to nadišli', rekla je Koenig.

Gotovo je sigurno da će sudionici, posebice žene iz kraljevske obitelji, odati počast kraljici na druge načine svojim izborom dodataka. Već su princeza od Walesa i vojvotkinja od Sussexa nosile komade iz kraljičine kolekcije nakita tijekom razdoblja žalosti.

Drugi gosti koji nemaju izravan pristup kraljičinim draguljima pronaći će zasigurno vlastite načine odavanja počasti Njezinom Veličanstvu.

'Vidjet ćemo puno bisera na sprovodu jer ih je kraljica jako voljela. Skoro su postali sinonim za kraljicu Elizabetu', rekla je Ross, govoreći o kraljičinoj bisernoj ogrlici s tri niti, za koju se nagađa da ju je princeza od Walesa nosila u utorak prilikom dočeka njezinog lijesa u Buckinghamskoj palači.

  • +6
  • +3

Kate Middleton i princ William

Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

Tko će biti u uniformi

Točka prijepora koja se pojavila oko kraljičinog sprovoda je koji će članovi kraljevske obitelji smjeti nositi vojnu odoru za službu. Naime u Ujedinjenom Kraljevstvu samo je aktivnim vojnicima dopušteno nositi vojne odore.

Dok članovi kraljevske obitelji poput kralja Charlesa III, princa od Walesa, kraljevske princeze te vojvoda od Kenta i Gloucestera nisu aktivni članovi službe, oni imaju počasne vojne titule, što im daje istu privilegiju.

Kontroverze su se pojavile prije svega zbog toga hoće li princu Harryju, vojvodi od Sussexa, biti dopušteno učiniti isto. Harry je desetljeće služio u britanskoj vojsci, čak je bio i u dvije misije u Afganistanu te je jedan od rijetkih članova kraljevske obitelji koji su se suočili s borbama.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka, također je sudjelovao u aktivnim borbama na Falklandskim otocima 80-ih, ali će nositi odijelo na sprovodu jer se povukao s kraljevskih dužnosti krajem 2019. nakon skandala zbog njegovih veza s Jeffreyjem Epsteinom i optužbe za nedolično seksualno ponašanje.

Glasnogovornik vojvode od Sussexa dao je izjavu u kojoj je potvrdio da će princ Harry na sprovodu nositi odijelo, čime je prekinuo nagađanja. 'Njegovo desetljeće vojne službe nije određeno uniformom koju nosi i s poštovanjem tražimo da fokus ostane na životu i ostavštini Njezinog Veličanstva kraljice Elizabete II', rekao je tad glasnogovornik.

Princ Harry nosio je ipak vojnu uniformu u Westminster Hallu u nedjelju na bdijenju svih osmero kraljičinih unuka. Na bdijenju četvero kraljičine djece u petak i princu Andrewu bilo je dopušteno nositi uniformu. Obojici je dopuštenje za to dao kralj Charles III.

'Formalno, ako niste u vojsci, više ne smijete nositi uniformu. No to ovisi o kralju', objašnjava Koenig.