uvijek sa stilom

Posljednja službena fotografija kraljice Elizabete otkriva impresivan komad nakita i počast njezinom ocu

19.09.2022 u 08:52

Bionic
Reading

Kraljevska obitelj, uoči njezinog posljednjeg ispraćaja, objavila je dosad neviđen portret kraljice Elizabete II. Snimljena u dvorcu Windsor u svibnju ove godine, kraljica se veselo smiješi, a odabir nakita za službeni portret, koji će se pokazati i njezinim posljednjim, posebno privlači pažnju

Za snimanje službenog portreta kraljica Elizabeta II odjenula je pastelnoplavu haljinu ukrašenu zadivljujućim parom broševa od akvamarina i dijamanata.

Dva broša, koji su se nosila jedan iznad drugog, bili su poklon za njezin 18. rođendan od voljenog tate, kralja Georgea VI. Otac joj je ove zapanjujuće broševe poklonio u travnju 1944.

Kraljica je izgled također nadopunila bisernim i dijamantnim naušnicama te vrlo elegantnom bisernom ogrlicom s tri niza bisera.

  • +23
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Archivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Čini se da su to iste naušnice koje je princeza od Walesa nosila četiri puta prošlog tjedna kako bi suptilno i elegantno odala počast pokojnoj kraljici. Uz to, biserna ogrlica vrlo vjerojatno je ista ona koju je kraljica nosila za susret s premijerkom Liz Truss u dvorcu Balmoral samo nekoliko dana prije svoje smrti.

  • +4
Liz Truss i kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Jane Barlow / PA Images / Profimedia

Kraljica je tijekom života skupila impresivnu kolekciju nakita punu obiteljskog nasljeđa, neprocjenjivog blaga i darova svjetskih vođa. U javnosti je vrlo rijetko viđana bez dijamanata, bisera ili dragog kamenja na odjeći, a smatralo se da je koristila te komade nakita za slanje neizgovorenih poruka i signala. Posebnu pozornost pridavala je broševima; najčešće je odabirala onaj koji je imao veze s osobom, zemljom ili organizacijom koju posjećuje.

Vjeruje se da kraljica u svojoj kolekciji ima više od 100 broševa, a par broševa Boucheron u stilu art decoa, koje je nosila na svom posljednjem službenom portretu, bio joj je jedan od omiljenih. Izrađeni od akvamarina i dijamanata, dizajnirani su u tipičnom stilu iz 1940-ih i kombiniraju baguette, ovalne i okrugle kamenčiće. Prepoznatljiv stil broševa, kakav Cartier često koristi, naveo je mnoge stručnjake za nakit da povjeruju da su broševi zapravo djelo tog brenda, zbog čega se često pogrešno identificiraju kao Cartierovi broševi u boji akvamarina.

  • +3
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova dva kraljičina broša mogu se nositi na više načina: u paru, na bilo kojem ramenu ili kao zasebno kao broš. Kraljica ih je obično nosila zajedno, jednu iznad druge, na lijevom ramenu. A uz njih je najčešće birala s odjeću u plavoj ili blijedoj ljubičastoj boji, koje su naglašavale prirodnu boju broša.

Iako je kraljica imala nevjerojatnu kraljevsku kolekciju neprocjenjivih tijara, broševa i blistavih dijamantnih naušnica, ona je, poput mnogih Engleskinja određene dobi, bila najzadovoljnija noseći svoje bisere. Upravo su biseri bili kraljičin prvi 'ozbiljniji' komad nakita. Naime kada je njezin djed, George V., slavio srebrni jubilej 1935., objema svojim unukama darovao je biserne ogrlice. Među kolekcijom koju je Elizabeth posjedovala do svoje smrti su dvije zapanjujuće ogrlice - biserna ogrlica kraljice Anne iz 18. stoljeća te ogrlica od 50 bisera kraljice Caroline - a obje je njezin otac dobio kao vjenčani dar.

  • +8
Kraljica Elizabeta Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia