Svojstvo zadržavanja vode

Dobrobiti uree u proizvodima za njegu kože

03.05.2022 u 11:18

Bionic
Reading

Zadatak kože je zaštititi tijelo od vanjskih utjecaja, a da pritom zadrži potrebne mehaničke karakteristike za taj posao, poput elastičnosti koja je iznimno bitna

Zdrava koža definirana je učinkovitom regulacijom gubitka vode, što omogućuje očuvanje hidratacije i, kao rezultat, jaku fizikalnu i kemijsku barijeru. Vanjski sloj vaše kože nazivamo epidermisom i on se dijeli na pet podslojeva. Vanjski podsloj, stratum corneum, može se smatrati i najbitnijim od svih ostalih jer sprječava ulazak neželjenih molekula u tijelo i sprječava gubitak vode. Svojstvo zadržavanja vode u stratum corneum podsloju uvelike potječe od skupine tvari poznatih kao prirodni faktori vlaženja (engl. 'natural moistening factors' ili NMF). Među tim NMF-ovima su:

  • urea
  • razne aminokiseline
  • mliječna kiselina
  • pirolidon karboksilna kiselina

Urea je polarna, higroskopna molekula koja je produkt prirodnih procesa u našem tijelu te je prirodno nalazimo i u kožu. Urea nastaje razgradnjom proteina i drugih organskih molekula dušika, a izbacuje se mokraćom i znojem. Urea pomaže u održavanju dobre razine vlažnosti kože kao jedna od komponenti već spomenutih NMF-ova. Urea je keratolitička tvar. Omekšava/otapa rožnati materijal (keratin) koji drži gornji sloj stanica kože zajedno, povećavajući vlažnost u koži. Ovaj utjecaj pomaže u uklanjanju mrtvih stanica kože, a istovremeno omogućuje koži zadržavanje više vode. Proizvodi s više od 10% udjela uree se koriste za pilinge kože. Brojne studije su pokazale da kreme ili losioni na bazi uree mogu učinkovito izliječiti suhu kožu, budući da je vrlo efikasan humektant. To znači da izvlači vodu iz dubljih slojeva kože, kao i iz zraka te time održava kožu vlažnom. Urea može pomoći u prodiranju nekih lijekova kroz kožu. Kortikosteroidi i antifungalni losioni su primjeri ovih lijekova. Bolesti koje karakterizira suha ili gruba kože i neki problemi s noktima liječe se ureom. Također se može koristiti za uklanjanje mrtvog tkiva iz rana kako bi se pomoglo zacijeljenju. Kreme i losioni s ureom pokazali su se učinkovitima u liječenju:

  • suhe koža
  • atopijski dermatitisa
  • kontaktni dermatitis - ihtioze
  • dermatitisa uzrokovanog zračenjem
  • gljivičnih infekcije noktiju
  • Tinea pedis (atletskog stopala)
  • keratoza pilaris
  • Žuljeva, uraslih noktiju
  • kurjeg oka na stopalima

Urea se može naći u proizvodima za njegu kože u koncentracijama od 2% do 40%. Koncentracija uree koju želite koristiti ovisi o problemu koji želite riješiti. Primarna funkcija proizvoda za njegu kože koji sadrže manje od 10% uree je ovlaživanje kože. Krema sa manjom količinom uree mogla bi biti korisna za liječenje suhe kože ili poremećaja koji je uzrokuju. Kreme i losioni s ureom s koncentracijama iznad 10% imaju keratolitičko djelovanje, što znači da pomažu u pilingu suhe kože koja se ljušti. Najveći učinak pilinga imaju pripravci uree s koncentracijom većom od 20%. Ova linija proizvoda može pomoći u liječenju gljivica na noktima i omekšavanju debelih noktiju.

Kratkoročne i dugoročne studije pokazuju da je korištenje uree čak i u velikim dozama sigurnom za lokalnu primjenu s niskim rizikom od nuspojava. Ipak, u nekim slučajevima urea može uzrokovati blagu iritaciju kože i simptome poput peckanja, svrbeža ili bockanja.