PROBLEM PRETILOSTI

Djeca sve ranije stječu loše prehrambene navike

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.10.2011 11:57
  • Objavljeno 05.10.2011 u 10:47
djeca hrana obitelj

djeca hrana obitelj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U proteklih osam godina u Hrvatskoj se udvostručio broj djece s prekomjernom težinom, što pokazuje da i Hrvatska, nažalost, slijedi svjetske trendove

Posljednje Nestléovo istraživanje o prehrani pokazalo je da se prehrambene navike formiraju u najranijoj životnoj dobi. Djeca u Americi već sa 12 mjeseci razvijaju nezdrave prehrambene navike koje mogu dovesti do pretilosti u kasnijem životu, navedeno je u istraživanju.


Rezultati su predstavljeni na godišnjem znanstvenom skupu Društvo pretilih koji se početkom listopada održao u Orlandu. Istraživanje je pokazalo da su roditeljima i skrbnicima neophodne bolje upute da bi pomogli djeci u razvoju zdravih prehrambenih navika počevši od prve godine života. Prema istraživanju, već 12-mjesečna djeca konzumiraju trećinu preporučenog dnevnog unosa kalorija hranom izvan regularnih obroka, odnosno snackovima i grickalicama.

'Primijetili smo da loše navike u prehrani počinju u najranijoj životnoj dobi i odražavaju se na djecu i odrasle', izjavila je doktorica Kathleen Reidy, direktorica Znanosti o prehrani, odsjeka za dječju hranu u Nestléu. 'Vrlo je važno da se postave zdrave osnove prehrane u ranom djetinjstvu, u razdoblju kada se navike i ukus tek formiraju.'

U SAD-u čak 10 posto djece od dvije do pet godina spada u kategoriju pretilih. Da je to istraživanje relevantno i za Hrvatsku, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo po kojima se u osam godina u Hrvatskoj udvostručio postotak djece s prekomjernom težinom. Naime, prema podacima iz 2001. godine, u Hrvatskoj je 12,5 posto djece imalo prekomjernu tjelesnu težinu, a u 2009. taj je postotak iznosio 26,4 posto.

Nestléovo istraživanje pokazalo je da jednostavne prehrambene navike mogu značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete prehrane djece. Naprimjer, roditelji bi trebali razmišljati o hrani između glavnih obroka kao o miniobrocima i trebali bi djeci nuditi zdrave namirnice kao što su voće, povrće, jogurt s niskim udjelom masti i hranu od cjelovitog zrna.

'Roditeljima su potrebne dosljedne informacije o tome kako zdravo hraniti djecu. Edukacijom roditelja o pozitivnim utjecajima jednostavnih promjena u prehrani mogli bismo spriječiti pretilost i pojavu kroničnih bolesti kod budućih generacija', dodala je doktorica Reidy.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi