NOVA TESTIRANJA

Djeca su zdravija ako zaspu u isto vrijeme

  • Autor: G. A.
  • Zadnja izmjena 15.09.2009 08:50
  • Objavljeno 15.09.2009 u 08:00
dijete roza

dijete roza

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Pridržavanje točnog vremena kada dijete ide na spavanje bitno je za djetetov mentalni razvoj i fizičko zdravlje, a time mu se određuju i navike za cijeli život

Uvođenjem točnog vremena kada dijete mora u krevet uvelike možemo poboljšati kvalitetu i kvantitetu sna, pokazala su nova istraživanja. Na uzorku od 3.217 američkih obitelji, njih 67 posto uvelo je vrijeme za spavanje. Među njima, samo ih polovica djecu potjera u krevet prije devet sati navečer.

Otkriveno je i da ljudi s nižim prihodima, kao i oni manje obrazovani, rjeđe određuju vrijeme kada će im djeca odlaziti na spavanje. Time djeci smanjuju šanse za zdrav život.

Rutina je bitna, jer ako se dijete dovoljno ne naspava, to će utjecati na njegovo ponašanje, pamćenje, koncentraciju, kao i emocionalnu dobrobit. 'Pridržavanje vremena odlaska u krevet bitno je jer to kratkoročno i dugoročno utječe na zdravlje i kognitivne sposobnosti djece', rekla je Lauren Hale sa njujorškog fakulteta Stony Brook. 'Ako djeci usadimo navike spavanje, ostat će im za cijeli život', komentirala je Hale.

Koliko nam je sna dovoljno:

Novorođenčad do dva mjeseca: 10,5 do 18 sati
Dojenčad: 9 do 12 sati plus dnevno spavanje
Djeca:
• 1 - 3 godine: 12 do 14 sati
• 3 - 5 godina: 11 do 13 sati
• 5 - 12 godina: 10 do 11 sati
Tinejdžeri: 8,5 do 9,25 sati
Odrasli: 7 do 9 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi