BUDITE VRHUNSKI CHEF

Deset savjeta za savršen souffle

21.01.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Plaše li vas riječi poput soufflea pa odmah mislite da to mogu pripremiti samo vrhunski kuhari, varate se! Uz savjete profesionalnih chefova lako ćete složiti savršeni souffle

1. Osnove

Souffle ima dva dijela. Prvi je baza koja se radi s brašnom, a drugi dio se sastoji od tučenih bjelanjaka. Na kraju se souffle širi i raste uglavnom zbog širenja zraka u tučenom jajetu te hlapljenju vode. Souffle može biti slatki desert od čokolade ili slana varijanta primjerice sa sirom.

2. Neuspjeh

Kada prvi puta budete radili souffle nemojte biti razočarani ako ne ispadne kao na fotografiji, piše Fab Food i dodaje da se to događa i najboljim kuharima. Nakon što se bjelanjci u posudici šire zahvaljujući pari, logično je da će barem malo splasnuti nakon što ih izvadite van.

Vrlo je važno pravilno istući bjelanjak


3. Priprema

Souffle se treba raditi u jednom potezu, pa je vrlo važno da prije početka pripremite sve sastojke u točnim mjerama te vam budu pri ruci.

4. Posude za souffle

Souffle je najbolje pripremati u manjim kalupima jer će se bjelanjci lakše dignuti, a također je važno da posude iznutra budu glatke.

5. Izrada baze

Iako su bjelanjci ti koji se dižu i zaslužni su za to da souffle lijepo izgleda, važno je znati pripremiti bazu u koju obavezno idu brašno, žutanjci, maslac, mlijeko i sir ili čokolada. Kada to sve složite, ostavite bazu da se ohladi prije nego gore nanesete tučene bjelanjke.

6. Stavljanje bjelanjaka

Hoće li souffle ispasti mekan i visok, ovisi o tome znate li pravilno istući bjelanjke. Stoga obratite pažnju na postupak u receptu.

7. Stavljanje bjelanjaka

Ovaj dio je ključan za uspješan souffle. Miksanjem bjelanjaka stvorilo se puno mjehurića zraka i, ako kod premještanja bjelanjaka u posude za pečenje ne budete oprezni, neće narasti. Bjelanjak obavezno stavljajte polako žlicom ili spatulom bez miješanja.

8. Vrijeme pečenja

Souffle se ne smije peći dulje od zadanog vremena jer će se posušiti. Ne smije biti suh poput kolača, već treba imati pahuljast i lagan okus. Propisno ispečen souffle će biti čvrst na vrhu, ali mekan i 'želatinast' iznutra.

9. Posluživanje

Da biste probali najbolje, souffle treba poslužiti čim je gotov, odnosno kad se ohladi.

10. Bravo za vas

Ako ste souffle pekli tek prvi put, čestitajte si jer ste napravili prvi korak bez obzira na konačni rezultat. Ako ste ovaj put i napravili koju grešku u koracima, idući će puta biti bolje, bitno je da se zabavljate i uživate.