PUDERI, KOREKTORI, TONIRANE KREME

Čudesni svijet prozračnih make-up podloga

09.04.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Sve inovativniji puderi, korektori i tonirane kreme imaju nevjerojatne transformativne moći. Nenametljivo uljepšavaju izgled i funkcioniraju poput druge kože

Dobra make-up podloga mora biti nevidljiva. Koža mora disati, a lice ne smije izgledati 'nažbukano'. Kako do takve podloge? Vrhunski vizažisti postižu je slojevitim šminkanjem i kombiniranjem različitih proizvoda.

Osnovni preduvjet je savršeno čisto lice u koje se umasira hidratantna krema. Prije nanošenja ikakvog pudera ili korektora, vizažisti na čitavo lice nanesu poseban proizvod, make-up bazu ili primer (recimo, Lancômeov, Clarinsov ili Kanebov), koji trenutačno zagladi sve nepravilnosti i kožu učini podatnijom za nanošenje pudera.

Samo ako je potrebno, nanesu tekući puder i razmažu ga prstima. Preporuka je da tekući puder bude u nijansi kože ili za nijansu svjetliji. Odabire se tako da na bradu nanesete tri najsličnije nijanse i izaberete onu koja je najbliža boji puti. Tekući puder služi za ujednačavanje i osvjetljavanje tena, ali nećete pogriješiti ako ga nanesete manje. Često mislimo da je tekući puder nezaobilazan. Tek kad date priliku jednoj od brojnih toniranih krema, pogotovo dolaskom toplijih dana, otkrit ćete pravo značenje sintagme 'prozračni make-up'.

Vizažisti korektorom ne pokušavaju potpuno prekriti podočnjake jer je bolje da se lagano naziru ispod podloge nego da su neprirodno izbijeljeni. Takvi privlače negativnu pažnju. Korektor i inače koriste vrlo umjereno jer je pretjerivanje kontraproduktivno. Njime izjednačavaju depigmentacije, prekrivaju bore ili ga nanose na usne, kao podlogu za ruž. Dvobojni korektori, poput onih iz Avèneove linije Couvrance, sjajni su za prikrivanje crvenila i podočnjaka. Prištiće i slične diskoloracije najbolje prikrivaju zeleni korektori, a podočnjake kremasti korektori. U slučaju nužde, ako nemate puder ni toniranu kremu, korektor možete pomiješati s malo hidratantne kreme i spasiti stvar.

Make-up podloga finišira se kompaktnim ili puderom u prahu. Otkako su se pojavili, mineralni puderi u prahu su bestseleri. Zašto? Iako su prozračni i lagani, sjajno kamufliraju i upijaju suvišni sebum, čime znatno smanjuju problem neželjenog sjaja kod kože sklone mašćenju. No nisu preporučljivi onima s izrazito suhom kožom jer bi je mogli dodatno isušiti.

'Životni vijek' svečanog make-upa, recimo onoga za vjenčanja, neki vizažisti znaju produžiti još jednim trikom. Našminkano lice poprskaju make-up fiksatorom, posebnim proizvodom koji osigurava postojanost šminke.