NOVITET UGLEDNIH CHEFOVA

Kad tacosi postanu fine dining...

05.11.2023 u 13:04

Bionic
Reading

Katalonski chefovi Paco Méndez i Albert Adrià udružili su se u pop-up avanturi u kojoj su zvijezde popularni tacosi, tradicionalno meksičko jelo. Pop-up lokal nazvan Taco Méndez otvoren je 4. listopada na adresi Carrer de Tamarit broj 91 u Barceloni, na mjestu gdje je prije bila smještena Albertova kultna Bodega 1900.

Paco i Albert odavno su zajedno sanjali o otvaranju taqueríje. San se već prethodno jednom ostvario u obliku moderne meksičke taverne Niño Viejo u Barceloni, a sada u istome gradu ovim pop-upom doživljava novu inkarnaciju, ovaj put baš u formatu taqueríje.

Dakle, dva chefa, koji su odavna i prijatelji, s novim elanom ponovo udružuju snage u izazovu na temu meksičke kuhinje. Putem dijaloga o kulturi tacoa, jela meksičkog podrijetla koje je proputovalo čitav svijet da bi postalo univerzalno poznato, Paco i Albert žele sa svim svojim gostima, kako lokalnim tako i onima koji posjećuju Barcelonu, podijeliti svoju znatiželju o svemu što se tiče tacosa. Jednostavno, obraćaju se svima i pozivaju ih da kušaju njihovu ponudu izvornih verzija tog meksičkog favorita.

Podsjetimo, Paco Méndez je chef restorana Hoja Santa (Michelinova zvjezdica) u Barceloni, posvećen svojem posebnom tumačenju meksičke gastronomije i poštovanju kvalitete namirnica. S druge strane, Albert Adrià trenutačno je chef lokala Tickets (Michelinova zvjezdica) i Enigma te vlasnik još nekoliko restorana (svi u Barceloni), a svojedobno se proslavio kao glavni slastičar kultnog restorana elBulli u Rosesu na Costa Bravi, gdje je surađivao sa svojim bratom, slavnim chefom Ferranom Adrijom.

Ovaj pop-up tog dvojca rođen je s namjerom ponude iskrene, izravne hrane, s autentičnim pogledom na meksičku kuhinju, jela pripremljena na tradicionalan, domaći način, a gdje se posebno ističu tacosi, oni koji se služe s tortiljama napravljenim po narudžbi, od kukuruza koji se melje i nikstamalizira (tradicionalni postupak pripreme kukuruza u kojem se osušena zrna kuhaju i namaču u alkalnoj otopini, obično u vodi i kalcijevu hidroksidu) na licu mjesta. U okusu i teksturi, radi se o ogromnoj razlici od gotovih, industrijski proizvedenih tortilja koje se služe u restoranima brze hrane i 'meksičkim' lokalima širom svijeta.

  • +3
Taco Mendez Izvor: Taco Mendez / Autor: Promo

Jelovnik pop-upa nudi šest slanih jela i dva deserta, uključujući i neke kultne tacose kao što su tacos al pastor ili cochinita, ali i druge delicije, kao što su guacamole, quesadillas ili kukuruzni flan za uživanje na kraju obroka. Na jelovniku se također nalaze i veganske i vegetarijanske opcije. Tacosi koji se poslužuju u Taco Méndezu (svi po cijeni od po 5,50 eura) posebni su i po tome što su veći nego što je to uobičajeno u europskim meksičkim restoranima i svaki teži oko 100 grama.

Uz ove tacose, što bi odgovaralo bolje od piva (1,50 eura), premda su u ponudi i bezalkoholna pića i voda. Nema kave i koktela osim margarite od tekile Patrón (8 eura). Osim toga, gosti mogu doći i samo nešto popiti, jer pop-up radi i kao bar.

Prosječni trošak u Taco Méndezu je 20 eura po osobi, a radno vrijeme srijeda, četvrtak i petak od 19:00 do 00:00 sati, subotom od 13:00 do 16:00 sati i od 19:00 h do 00:00 h te nedjeljom od 13:00 h do 16:00 h. Objekt ima ukupno 60 sjedećih mjesta, uključujući unutarnji prostor i terasu. Nema telefonskog broja ili kontakta za rezervaciju jer ova taquería radi na principu dolaska gosta i čekanja za stol.

S obzirom da se radi o pop-upu, Taco Méndez je projekt koji je pokrenut s određenim datumima početka i završetka, pa će lokal biti otvoren samo do 10. ožujka 2024. Dakle, u ovoj taqueríji, smještenoj u bloku između Paralelo de Barcelona i Fire, bit će moguće uživati u hrani samo 150 dana. Pa ukoliko se zateknete u Barceloni…