ODMOR ZA VOLANOM

Condé Nast izabrao: ovo je deset najljepših automobilskih putovanja na svijetu

08.07.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Kad putujete Hrvatskom, koristite li se nekom od autocesta ili uživate u prirodi uz prekrasnu D1, ili pak u pogledima na more po Jadranskoj magistrali? Stvar ukusa i koliko vam se žuri do odredišta, ali mnogi i dalje vole odmarati oči na okolnim krajolicima. Nema tog odmorišta koje može zamijeniti kratki pogled na Plitvička jezera na okuci malo prije sjevernog ulaza

I tako je svuda u svijetu. Zbog toga je slavni časopis i portal Condé Nast Traveller napravio top listu za ljubitelje dugih ali ugodnih vožnji. Pa ako vas put nanese u neku od navedenih zemalja, vrijedi 'baciti oko' i lagano voziti nekom od nabrojanih deset ruta. Zapravo, kako navode u CNT-u, uz sve načine kako doživjeti najbolje od neke zemlje, malo ih se može mjeriti od sjedanja u automobil i vožnje po otvorenim cestama.

'Za volanom je sve ono što želite raditi i vidjeti pod vašom kontrolom, krećući se tamo gdje vas srce ili glava žele odvesti', kažu u uvodu.

Jasno, bilo bi odlično da su u ovaj izbor uvrštene i dvije domaće ljepotice, kao što je svojedobno to napravljeno baš s Jadranskom magistralom, no i ovih deset nude izniman doživljaj, bilo da prolaze alpskim prijevojima, američkim pustinjama, šumama Japana i Indije, ili obalom Norveške i Škotske.

Blue Ridge Parkway (SAD)

Tri sata vožnje jugozapadno od Washingtona počinje cesta koja se probija kroz planinske šume Virginije i Sjeverne Caroline. Ime je dobila po okolnim planinama koje na suncu gledano iz daljine dobijaju plavkastu boju. Početna točka je u Aftonu, i odatle ide 755 kilometara do Cherokeeja. Vožnja u bilo koje doba godine je poslastica, ali najljepše je ujesen, kad okolne šume poprime prekrasnu paletu boja od smeđe do crvene. Cesta inače povezuje dva nacionalna parka, Shenandoah i Great Smoky Mountains.

Prijevoj Veliki Sveti Bernard (Italija)

Od talijanskog Torina do Montreuxa u Švicarskoj prolazi ova cesta duga 230 kilometara, a u popularnu kulturu ušla je kultnom uvodnom scenom originalne verzije filma 'Dobar posao u Italiji' s Michaelom Caineom.

Cesta i danas, uz nešto sigurnosnih unapređenja, izgleda jednako spektakularno kao i te 1969. godine kad je njom jurio Lamborghini Miura. Stalne izmjene ponora, serpentina i tunela pružaju pogled na Alpe, i smatra se da je riječ o najljepšoj planinskoj cesti. Nije nevažno i što vožnja počinje i završava u dvama sjajnim gradovima, Torino i Montreuxu na obalama Ženevskog jezera.

Carretera Austral (Čile)

Punih 1240 kilometara duga je cesta od Puerto Montta do Villa O'Higgins kroz čileansku Patagoniju. To izolirano i divlje područje prepuno je planina, jezera, šuma i fjordova, koje se najbolje može doživjeti baš za volanom i vožnjom po južnoj čileanskoj cesti broj 7. A ova cesta raj je za svakoga tko traga za pustolovinama izvan uobičajenih turističkih pravaca, a najbolje se na vožnju odvažiti između listopada i travnja, dakle od kasnog proljeća do rane jeseni. Jasno, za ovo putovanje potrebno je rezervirati dovoljno vremena, pa 'usput' i planinariti, plivati ili jahati.

The North Coast 500 (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Vožnja škotskom obalom po North Coast 500, cestom dugom 830 kilometara, najbolje je što možete naći u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvo kad je u pitanju putovanje. Kako joj i ime govori, na 500 milja cesta vodi kroz divlju sjevernu obalu, uz izmjenjivanje krajolika u rasponu od bijelih pješčanih plaža, preko planina do izoliranih ribarskih sela. Kreće se od Invernessa, grada na sjevernom kraju Loch Nessa, pa onda samim sjevernim krajem britanskog otočja, uključujući i najsjeverniju točku John O'Groats. Nakon toga, put vodi niz zapadnu obalu prema jugu, natrag do Invernessa.

Wayanad Ghat (Indija)

Premda duga samo 86 kilometara od Kozhikodea do Wayanada, cesta Wayanad Ghat svojim serpentinama čini da se osjećate kao da vam je život stalno na rubu. Probijajući se poput zmije kroz bogate šume zapadnom Ghata, cesta prolazi uz slapove, maglovite planine i ogromne, stotinama godina stare plantaže čaja. Prolazak preko prijevoja Thamarassery Churam na nadmorskoj visini od 800 metara vrijedan je zaustavljanja zbog uživanja u spektakularnom pogledu, ili planinarenja do slapova i planinskih staza. O slonovima koji povremeno pređu preko ceste da ne govorimo.

Japanske Alpe (Japan)

Ma koliko bilo zanimljivo putovanje superbrzim japanskim željeznicama, prelazak s tračnica na cestu i za volan automobila je - kaže CNT - jedna od najboljih stvari koje u toj zemlji možete napraviti. Ako, jasno, nemate problema s vožnjom po lijevoj strani ceste. Najatraktivniji doživljaj, pak, cesta je od stare do nove prijestolnice, od Kjota do Tokija, duga 740 kilometara. Časopis smatra da se najskrivenije japanske tajne mogu otkriti samo vožnjom, primjerice termalnih izvora u planinama, divnih krajolika i povijesnih znamenitosti poput samurajskog grada Matsumota.

Atlantska cesta (Norveška)

Cesta duga 111 kilometara od Moldea do visećeg mosta Gjemnessundbrua san je svakog pustolova za volanom, posebno otkako su se društvenim mrežama počele širiti snimke vožnje po zimskim uvjetima, s velikim valovima koji zapljuskuju cestu. U Norveškoj je i inače vožnja po tamošnjoj vrlo razvijenoj cestovnoj mreži najbolji način za upoznavanje prirodnih ljepota zemlje. A to najviše vrijedi za Atlantsku cestu, s nevjerojatnim pogledom na ocean uz koji i preko kojeg se cesta pruža. Ljeti se može ležerno uživati u krajoliku, a po olujnom vremenu osjetiti punu snagu Atlantskog oceana.

Southern Utah National Park Circuit (SAD)

Ako postoji zemlja u kojoj je vožnja neodvojivi dio kulture, onda je to SAD. Otud i tolika književna i filmska djela posvećena baš cestama i vožnji. A jedna od istinskih poslastica je oko 760 kilometara duga cesta koja povezuje pet nacionalnih parkova na jugu savezne države Utah, jedan od najspektakularnijih krajolika na svijetu u koji će se zaljubiti svaki ljubitelj westerna. Kreće se od Dead Horse Pointa, pa se redom prolazi kroz nacionalne parkove Canyonlands, Grand Staircase-Escalante, Capitol Reef, Bryce Canyon i Zion. Jasno, ne treba svuda samo prolaziti, previše je iskušenja za zadržavanje.

Panoramska cesta (Južna Afrika)

Cesta duga nešto više od 200 kilometara prolazi kroz južnoafričku regiju Drakensberg, i prolazi kroz rezervate divljači, plantaže voća, mjesta na kojima se događala tamošnja zlatna groznica, uz slapove, kanjone, sve do impresivnih planinskih vrhova. Kad se dođe na vrh Drakensberga, kojega tamo prikladno zovu Božji prozor, otvara se pogled na kanjon rijeke Blyde, slavni nacionalni park Kruger i planine Lebombo uz granicu s Mozambikom. U Krugeru, jednom od najvećih svjetskih rezervata, uz malo sreće (posebno na sigurnoj udaljenosti) možete sresti 'veliku petorku' afričkog živog svijeta: lava, leoparda, nosoroga, slona i afričkog bivola.

Great Ocean Road (Australija)

Od Melbournea do Dvanaest apostola i natrag pruža se na 550 kilometara najpoznatija australska cesta, na kojoj se izmjenjuju obalni vidici i guste šume, nacionalni parkovi i plaže. Usput se prolazi kroz više gradova, preko obale savezne države Victorije, do skupine kamenih stupova zvanih Dvanaest apostola nedaleko Port Campbella. Nažalost, erozija je smanjila broj stupova od vapnenca, ali je sve skupa i dalje iznimno popularno odredište svakom tko posjećuje taj dio Australije. Na povratku je bolje voziti dijelom kroz unutrašnjost, do šumovitog nacionalnog parka Otway.