GASTRO NOVITETI

Novi madridski restorani iz kuhinje Martína Berasateguija

02.07.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Martín Berasategui, najnagrađivaniji španjolski chef u povijesti Michelinova vodiča, ovoga proljeća pokrenuo je dva nova, vrlo zanimljiva restorana u Madridu. Prvi se nalazi u jednom od vrhunskih kulinarskih objekata glavnog španjolskog grada, poznatom Clubu Allard, a drugi - u neposrednoj blizini - nosi ime Madrí Madre i svojevrsna je Berasateguijeva posveta gradskim tavernama

Smješten u kutu Plaze de España, slavni Club Allard otvoren je 2003. i nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice zahvaljujući prethodnim chefovima - Diegu Guerreru i Maríji Marte. Nakon što je zatvoren tijekom pandemije, Allard je renoviran 2022., a od 28. ožujka 2023. za kuhinju je zadužen Martín Berasategui. Zahvaljujući stručnosti glavnog kuhara Joséa Maríje Goñija, restoran sada želi ponovno zauzeti mjesto koje mu pripada kao jednoj od najuglednijih kulinarskih adresa u Madridu i Španjolskoj.

Club Allard nalazi se u prekrasnoj modernističkoj vili s početka 20. stoljeća, poznatoj kao Casa Gallardo i proglašenoj kulturnom baštinom 1997. Prostor je renoviran, a njegovi stolovi sada su izrađeni od drva kako bi se stvorio elegantan ugođaj s jednostavnijim i praktičnijim posuđem nego prije.

  • +2
Martín Berasategui Izvor: Allard / Autor: Promo

Berasategui i Goñi krenuli su prenijeti bit svoje kuhinje predstavljajući najznačajnija jela chefa koji u svom paradnom restoranu u Lasarteu kod San Sebastiána, a nosi njegovo ime, drži maksimalne tri Michelinove zvjezdice. Ti klasici, koji potječu iz njegovih restorana u Lasarteu i Barceloni, sad se u Clubu Allard kombiniraju s novim jelima koja će velikan nove baskijske kuhinje također redovito osmišljavati isključivo za ovaj novi restoran, kao i nekim Goñijevim kreacijama. Potonji namjerava reinterpretirati klasičnu kuhinju kakvu je razvio njegov učitelj, ali ujedno biti otvoren drugim kulturama, uglavnom azijskim utjecajima, a osobito Japanu.

Zasad su u ponudi dva degustacijska menija - dulji s trinaest sljedova (175 eura) i kraći s deset (140 eura), a mjesec dana nakon otvaranja ponuđen je i à la carte izbor jela. Glavna novost u Clubu Allard nakon renoviranja predstavlja otvaranje Petit Allarda, velikog bara s izvrsnom kuhinjom, u kojem gosti mogu uživati u hrani u klasičnom okruženju, ali i neformalnijem i zabavnijem formatu, osmišljenom za sitne zalogaje i predjela. Osim toga, ima terasu, La Gallarditu, koja se nalazi na nedavno renoviranoj Plaza de Españi, i Calle Ferraz, sada u potpuno pješačkoj zoni.

Drugi novi Berasategijev restoran u Madridu, Madrí Madre, znatno je demokratičniji lokal. U toj posveti tipičnim gradskim tavernama, uz pomoć glavnog kuhara Iñakija Rodaballa, oduševljava goste ukusnim jelovnikom koji sadržava 'ležernu' ponudu jela, savršenu za dijeljenje i spravljenu od prvoklasnih namirnica. I što je možda najvažnije, ponuđenu po pristupačnim cijenama.

Jelovnik popisuje Berasateguijeve interpretacije klasičnih jela kao što su dagnje u tempuri s paprikom iz La Vere i pahuljicama soli, pikantni krumpir, iberijski pršut bellota, Martínovi kroketi, omlet od bakalara, gazpacho MB, tatarski odrezak (onaj koji jede Berasategui), iberijska svinjetina, tartar brioš od tune, iberico sendvič od šunke i začinskog bilja, coren corral piletina pirjana u sherryju