GASTRONOMIJA

Le Du, hram tajlandske kuhinje i najbolji azijski restoran

01.07.2023 u 13:45

Bionic
Reading

'Dugo su tajlandske namirnice bile podcijenjene. Vjerujemo da je Tajland jedno od najboljih mjesta na svijetu za najfinije namirnice. Nabavljamo samo najkvalitetnije od lokalnih farmera, koji svoje nevjerojatne proizvode uzgajaju s ljubavlju i brigom, a kombiniramo ih s modernim tehnikama kuhanja i pretvaramo u nešto ukusno, maštovito i neobično'

Tako objašnjava svoju filozofiju Le Du iz Bangkoka, restoran koji je koncem ožujka, na priredbi Asia's 50 Best Restaurants, proglašen najboljim na tom kontinentu.

Bio je to velik uspjeh za Tajland, koji je time prvi put dobio svog predstavnika za vrh azijske liste, ali i lansirao Bangkok kao vodeću gastronomsku metropolu kontinenta, barem kada su u pitanju kriteriji organizacije 50 Best. Naime, osim vodećeg mjesta Le Dua, Bangkok je u najboljih pet ugurao još dva gradska aduta – restorane Nusara (3.) i Gaggan Anand (5.) te iza sebe ostavio favorizirani Tokio (Sézanne, 2. i Den, 4.).

Le Du, čije ime dolazi od tajlandske riječi koja je sinonim za pojam 'sezona', naglasak daje na kulinarske kreacije od sezonskih proizvoda. Radi se o suvremenom restoranu nadahnutom Tajlandom, a nudi degustacijske menije koji predstavljaju izvanredne poljoprivredne blagodati te zemlje i stoljetne kulinarske kulture koje su na tom mjestu pustile korijenje.

Chef Le Dua, Thitid Tassanakajohn (38) ili, za prijatelje i suradnike, chef Ton, restoran je otvorio 2013., nedugo po povratku sa studija gastronomije i obuke u restoranima diljem Sjedinjenih Država. Ideja za Le Du potječe iz njegova diplomskog projekta na Culinary Institute of America, gdje je prvi put zaživjela njegova vizija renesanse tajlandske kuhinje utemeljene na sezonskim namirnicama.

Inspiriran svojim stažiranjem u ponajboljim njujorškim restoranima Eleven Madison Park i Jean Georges, Tassanakajohn je odlučio da će njegov lokal u Bangkoku odati počast tajlandskim namirnicama i kulinarskom naslijeđu te zemlje. Zanimljivo je da je chef Ton, kojeg su odgojili majka, baka i djed, zavolio kuhanje još kao vrlo mlad, ali je, prije nego što je promijenio karijeru, završio studij ekonomije i radio kao investicijski bankar. Usput, u New Yorku se školovao i za sommeliera, što mu je pomoglo pri osmišljavanju vinske karte za Le Du, a koja sadržava brojne etikete iz cijelog svijeta.

  • +9
Le Du - Bangkok Izvor: Le Du / Autor: Exgave

Danas Le Du predstavlja Tassanakajohnove osobne interpretacije recepata uz koje je odrastao, kreiranih isključivo od tajlandskih namirnica spravljenih francusko-europskim tehnikama, sve u nastojanju da stvori modernu verziju tajlandske kuhinje.

Poslužujući modernu tajlandsku kuhinju, degustacijski meniji Le Dua sadržavaju najbolje od tajlandske gastronomije, jela kao što je khao kluk kapi od riječnih rakova na podlozi od smeđeg rižota, pojačanih umamijem paste od škampa. Klasik je to tajlandske kuhinje, a sastoji se od pržene riže pomiješane s pastom od kozica, od kojih je potonja na tajlandskom poznata kao kapi, ali od rakova iz rijeke Tapi u južnom Tajlandu, pečenih na žaru i posluženih uz rižoto napravljen od dvije vrste sjevernotajlandske riže pomiješane s pastom od kozica i začinima. To je jelo savršen primjer Tassanakajohnove usredotočenosti na pronalaženje i predstavljanje najboljih namirnica Tajlanda.

U ponudi su dva degustacijska menija – s četiri ili šest sljedova – čija jela, uz obvezni khao kluk kapi, sadrže i rakove s gljivama i domaćom srirachom (ljuti umak) te tri vrste morskih trava i algi s kozicama te sorbetom od ribljeg umaka.

Do konačnog trijumfa, Le Du se, od svog debija 2017., uporno penjao na listi 50 najboljih azijskih restorana (od 2020. stalni je član najboljih 10). Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da je i Nusara, fine dining restoran tradicionalne tajlandske kuhinje, koji se na ovogodišnjoj listi popeo na treće mjesto, također Tassanakajohnov projekt. Chef Ton svoje restorane vodi u suradnji s mlađim bratom, Chaisirijem Tamom Tassanakajohnom, koji također vodi dva obiteljska casual lokala u Bangkoku - Baan i Mayrai Bar.