KORISNI SAVJETI

Često koristite brzi program za pranje u perilici? Štede vrijeme i novac, no pitanje je odrade li svoj posao kako treba

07.09.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Brzi programi za pranje rublja u perilici itekako su korisni jer štede vrijeme i novac, no ne možemo se ne zapitati odrade li i svoj posao kako treba

Svi se slažemo kako se tu radi o uštedi vremena, osobito kad se katkad suočimo s pravom planinom prljavog rublja u košari (i pokraj nje), ali mnogi se nekad s pravom zapitaju je li rublje oprano na takav način stvarno čisto.

Kako biste bili sigurno da pravilno upotrebljavate funkciju brzog pranja, evo o čemu trebate voditi računa:

Brzi programi nisu svemoćni

Brzi programi za pranje imaju svoja ograničenja. Svi se slažu kako je brzi program odlična ideja jer se troši manje energije, vode i deterdženta, a rublje je za samo pola sata (ili i prije) spremno za sušenje. No treba znati kako ovakvi programi nisu svemoćni osobito kad se radi o rublju koje je jako zaprljano i s tvrdokornim mrljama. Stoga na ovaj način perite rublje koje nije kritično zaprljano, a za ozbiljno prljavo rublje birajte programe s višom temperaturom i duljim trajanjem ciklusa.

Samo više temperature uklanjaju mikroorganizme

Kako biste bili sigurni da ste uništili potpuno klice i grinje, rublje potrebno je prati na 60 Celzijevih stupnjeva. Ipak, uvijek pročitajte naljepnicu na odjeći, jer neki komadi mogu podnijeti najveću temperaturu od 40 Celzijevih stupnjeva. Ipak, za posteljinu i ručnike bolje se držati pranja s višom temperaturom uz korištenje deterdženta u prahu koji sadrži bjelilo kako bi se ubile bakterije i virusi koji samo vrebaju. Ovo se osobito odnosi na obitelji u kojima ima osoba sa smanjenim imunitetom poput starijih i male djece.

Odaberite pravi deterdžent

Veliku ulogu igra i deterdžent - klasični deterdženti sadrže enzime i najbolji su izbor za uklanjanje mrlja. No eko deterdženti koji ne sadrže izbjeljivače ili enzime, manje su učinkoviti u uklanjanju mrlja, iako su odličan izbor za osobe s osjetljivom kožom. Ukoliko koristite brzo pranje trebati znati kako je ispiranje biti kraće od uobičajenog pranja, pa je najbolje do pola napuniti bubanj s rubljem i upotrijebiti pola doze deterdženta kako biste osigurali da rublje bude dobro isprano od deterdženta.

Pravilno održavajte perilicu

Ako se redovito perete rublje na niskim temperaturama, mogli biste primijetiti da se na vašem stroju pojave pljesnivi mirisi zbog nakupljanja plijesni i bakterija. Da biste to eliminirali, operite perilicu bez rublja i deterdženta na višim temperaturama svakih nekoliko tjedana i dobro izribajte ladicu za deterdžent te gumeni prsten oko bubnja.