NEODOLJIVE KOCKE

Čarobni kolač oborit će vas s nogu

06.05.2014 u 14:58

Bionic
Reading

Podloga od čokoladnih keksića, krema od slatkog vrhnja i sira te puding od čokolade preliveni čokoladnom glazurom čine ovaj čarobni kolač

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Podloga
čokoladni keks(oreo ili moto): 400g
maslac, sobne temperature: 150 g

Prva krema
vrhnje za šlag: 150 ml
krem sir: 350 g
šećer: 100 g
vanilin šećer: 2 vrećice

Druga krema
mlijeko: 600 ml
puding od čokolade: 2 vrećice
šećer: 100 g
čokolada za kuhanje: 100 g
vrhnje za šlag: 200 ml

Glazura
želatina: 1 ½ list
čokolada za kuhanje: 150 g
vrhnje za šlag: 185 ml



Priprema


Za podlogu
Čokoladni keks samljeti i dobro izmiješati s maslacem. Duboki lim veličine 27 x 20 cm namazati maslacem. Mješavinu keksa i maslaca raspodijeliti po limu, fino izravnati i žlicom ispritiskati. Staviti u hladnjak da se podloga stegne.

Za prvu kremu
Vrhnje za šlag čvrsto izraditi i staviti u hladnjak do upotrebe. Krem sir zajedno sa šećerom i vanilin šećerom kremasto mikserom izraditi, tri, četiri minute, odnosno dok se šećer ne otopi. U sir umiješati šlag (metlicom za snijeg ili žlicom), raspodijeliti po podlozi, izravnati i staviti u hladnjak.

Za drugu kremu
Čokoladu za kuhanje sitno narezati. Puding od čokolade zajedno sa šećerom izmiješati. Polako dodavati 150 ml mlijeka i dobro, bez grudica izraditi. Preostali dio mlijeka (450 ml) zakuhati. Skloniti sa štednjaka, temperaturu smanjiti, umiješati mješavinu pudinga, zatim vratiti na štednjak i miješajući kuhati na laganoj temperaturi oko dvije minute. Skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim puding prekriti (direktno na površinu) prozirnom folijom i lonac staviti u hladnu vodu da se ohladi.

Vrhnje za šlag mikserom čvrsto izraditi i staviti u hladnjak do upotrebe. Hladan puding dobro izmiješati, dodati šlag i metlicom za snijeg ili žlicom umiješati (smjesu podizati od dolje prema gore). Premazati preko kreme I, fino izravnati i staviti u hladnjak oko dva sata da se stegne. Zatim preliti glazurom.

Za glazuru
Želatinu u hladnoj vodi namočiti. Čokoladu sitno narezati. Vrhnje za šlag na štednjaku zagrijati (ne smije zakuhati). Skloniti sa štednjaka, dodati čokoladu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Zatim želatinu ocijediti, dodati u mješavinu čokolade i vrhnja te miješati dok se ne otopi. Ostaviti sa strane da se malo ohladi (3 do 4 minute). Zatim glazuru izliti na sredinu kolača i naginjanjem lima razliti glazuru po kolaču. Kolač ostaviti preko noći u hladnjaku. Kolač rezati vrućim nožem na kocke.

Savjet: umjesto podloge od keksa, može se ispeći tamni biskvit.