VATROMET BOJA

Brzo rastu i lako se održavaju: Cinije su najveselije cvijeće koje možete posaditi u vrtu

25.03.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Cinije su jedan su od najlakših cvjetova za uzgoj jer rastu nevjerojatnom brzinom, a još brže cvatu, u što ćete se sami uvjeriti ako svoj vrt obogatite ovim jednostavnim, ali efektnim cvijetom koji će u svaki vrt unijeti živopisne boje, ali i privući leptire

Cinije se nerijetko uzgajaju u redovima, no s ovom vrstom cvijeća isplati se imati drugačiji pristup. Budući da se tako lako uzgajaju iz sjemena, predstavljaju šarolik i ekonomičan način da ispunite cvjetnjak. Leptiri vole živopisne boje cinija koje je lako uočiti i privući će ih u vaš vrt. Osim toga, zamislite samo koliko proljetnih buketa možete dobiti s ovim cvijećem.

Prije sadnje cinija potrebno je odabrati mjesto u vrtu s dobrom cirkulacijom zraka i puno sunčanih sati u danu. I dok ova jednogodišnja biljka podnosi širok raspon tipova tla, najbolje će cvjetati na vlažnom, dobro dreniranom tlu i s puno komposta.

Posijte sjemenke izravno na obrađeno tlo i lagano ih pokrijte ili u slučaju sadnica koje kupujete u paketima odvojite ih sa ćelijama kada je tlo potpuno toplo (otprilike u isto vrijeme kada biste posadili rajčice) jer ovo cvijeće obožava vrućinu.

Cinije nikada ne prelijevajte vodom jer će izgledati zdravije ukoliko im osigurate dovoljno suhe uvjete. Prilikom zalijevanja, vodu nanesite samo na podnožje biljke ili koristite crijevo za natapanje kako bi lišće ostalo suho. Dodajte nekoliko centimetara organskog malča, kao što je kompost, oko biljaka kako biste održali tlo vlažnim i nećete ih morati toliko zalijevati.

Kada je tlo u koje ste odlučili posaditi cinije dovoljn dobro, ne postoji potreba za dodatnim gnojivom, ali ako želite, lagano prskanje hranom s niskim sadržajem dušika, koja se sporo oslobađa, održat će ih da cvjetaju cijelo ljeto.

Cinije se lako uzgajaju no, kao i većina biljaka, dodatna briga će dati više i zdravije cvijeće.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju