SAVJETI STRUČNJAKA

Prelijep proljetni vrt više je od tulipana i narcisa: Evo kako ga sami možete stvoriti

24.03.2022 u 14:07

Bionic
Reading

Kratko ili dugo, proljeće obično ima tri faze: rano, srednje i kasno. Provjerite imate li biljke koje dobro izgledaju u svakoj od njih. Sjajan proljetni vrt je više od nekoliko tulipana i narcisa, a ovi prijedlozi dizajnera u postizanju savršenog vrta u proljetnim mjesecima isplati se uzeti u obzir

Razmislite o mirisu

Proljeće i mirisno cvijeće uistinu idu ruku pod ruku. Obični jorgovan, božur, zumbul — njihov rajski miris čini vrijeme provedeno na otvorenom pravim užitkom. Postavite ih blizu staze ili ispod otvorenog prozora kako ne biste propustili njihove očaravajuće mirise. Zaklonjen od vjetra u kući, miris se neće nestati tako brzo širiti kao na otvorenom.

Mirisno proljetno cvijeće

Neka od ovih proljetnih cvjetnica bude u blizini područja koja često posjećujete kako biste mogli uživati ​​u njihovom mirisu.

  • Jorgovan (Syringa vulgaris)
  • Karanfil (Dianthus)
  • Zumbul (Hyacinthus orientalis)
  • Đurđica (Convallaria majalis)
  • Obični pajasmin (Philadelphus coronarius)
  • Božur (Paeonia lactiflora)
  • Zvjezdasta magnolija (Magnolia stellata)
  • Ljubičina (Matthiola incana)

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju

Odaberite lijepu proljetnu paletu boja

Pastelne boje, kao što su ružičasta, lavanda i bijela stvaraju klasičan proljetni izgled u vrtu. Ove meke boje lako se miješaju i spajaju. Uokvirite ulaz s njima kako biste im dali opušten i opušten stil. Zamijenite ružičaste tulipane svijetlo narančastim i promijenit ćete raspoloženje iz spokojnog u veselo.

Balansirajte s razmjerom i veličinom biljaka u proljetnom vrtu

Žive boje, poput ružičaste, crvene i narančaste, tradicionalno privlače pozornost u vrtu, no također pružaju osjećaj topline među svim hladnim zelenilom i u prohladnim, proljetnim danima.

Dodavanje lukovica u vaš proljetni vrt

Kad pomislite na proljeće, prirodno je početi s nekoliko lukovica. Tulipane, narcise, zumbule i mnoge druge lukovice koje cvjetaju u proljeće je tako lako uzgajati.

Počnite sa samo nekoliko lukovica i osigurajte im sunčano mjesto s dobrom drenažom. Neće vam trebati dugo da dobijete veliku ‘mrlju’ boje koja će uljepšavati vaš proljetni vrt.

  • Kamasija
  • Šafran (Crocus)
  • Narcis
  • Presličica  (Muscari armeniacum)
  • Grčka anemona  (Anemone blanda)

Dodajte stabla i grmlja za strukturu u vrtu

Nisu svi grmovi koji cvjetaju u proljeće tako blještavi kao rododendroni. Ali drveće i grmlje pružaju cjelokupnu strukturu koja je neophodna za dobar dizajn vrta. Osim toga, jednogodišnje biljke, trajnice i lukovice koje cvjetaju u proljeće savršene su ispod listopadnog stabla. Manje biljke će upiti sunce i cvjetati kao lude prije nego što ih zasjeni lišće stabala.

Grmovi su izvrstan izbor ako nemate puno mjesta u svom dvorištu, ali ipak želite visinu i strukturu koju prirodno pružaju stabla.

Ne zaboravite na žardinjere

Gotovo svaki vrt izgleda dotjeranije s prekrasnim cvijećem, ali ako imate posla s lošom kvalitetom tla ili se vaš vanjski prostor sastoji samo od terase ili betoniranog područja, sadnice su vaš novi najbolji vrtni prijatelji. Bez obzira na to je li vaš mali trijem ukrašen visećim košarama ili je vaša velika terasa ukrašena impresivnim loncima, ukrasne lončanice mogu naglasiti svaki tip, stil i veličinu vrta, kada su zasađeni kako treba mogu izgledati prekrasno tijekom cijele godine.

Ako vanjski prostor uređujete sa zasađenim žardinjerama morate imati na umu nekoliko stvari. Kao prvo, život biljaka u žardinjeri je vrlo različit od života u zemlji. Biljke u saksijama zahtijevaju više vode i hranjivih tvari, stoga pripazite na raspored zalijevanja, koristite organsko gnojivo prilikom sadnje i kasnije nastavite s hranjenjem gnojivom formuliranim za poticanje cvjetanja. Također, kako biste omogućili da biljke neprestano cvatu, pripazite da rutinski odstranjujete odumrle i osušene cvjetove kako se pojavljuju.